Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israel skickar hjälp till jordbävningsdrabbade Marocko

Israeliska räddningspersonal övar på katastrofhjälp./Flash90
Israel förbereder sig för att skicka hjälp till Marocko, som man har ingått Abraham-avtal med, där över tusen människor har dödats och hundratals har skadats.

Den dödligaste jordbävning i Marocko sedan 1960 har drabbat det nordafrikanska landet. För 73 år sedan dödades minst 12 000 människor. 

Det senaste skalvet med magnituden 7,2 inträffade i Marockos höga Atlasberg sent på fredagskvällen. Inrikesministeriet sa att de första uppgifterna tydde på över 1 000 människor hade dödats och åtminstone ytterligare 672 skadats. De flesta av dödsfallen är i bergsområden utanför Marrakech, den närmaste staden till epicentret. 

Byggnader i Marrakech gamla stad, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, skadades.  

Marrakech är värd för de årliga mötena för Internationella valutafonden och Världsbanken i början av oktober.

Israeliskt stöd till Marocko

Försvarsminister Yoav Gallant talade med sin marockanska motsvarighet med ansvar för det nationella försvaret, Abdellatif Loudiyi, på lördagseftermiddagen.

“En betydande del av Abraham-avtalet är vårt åtagande att stå vid våra partners sida under svåra tider,” sa Gallant. “Staten Israel är beredd att hjälpa kungariket Marocko.”

Israeliska akutsjukvården snart på väg

Räddningsarbetare med läkare och sjuksköterskor från israeliska akutsjukvården Magen David Adom (MDA) och försvaret (IDF) är redo för att hjälpa och stödja Marocko. Medicinsk utrustning förbereds också för leverans. Nu väntar lagen bara på att grönt ljus från marockanska tjänstemän för att lyfta.

Dessutom sa Israels humanitära icke-statliga organisation IsraAID att de skickar ett plan till Marocko på söndagsmorgonen efter att ha varit i kontakt med det lokala judiska samfundet i Marrakech.

400 israeler i Marocko

Minst 400 israeler befann sig i Marrakech vid tidpunkten för katastrofen, uppgav utrikesministeriet. Man fick så småningom kontakt med alla dem, och det finns inga rapporter om några skadade eller döda israeler i Marocko.

Den israeliska ambassadören i Marocko David Guvrin sa att utrikesministeriet hade inrättat ett kontaktcentrum för israeler och skulle hjälpa dem att ta sig hem till Israel.

500 år gammal synagoga skadad

Två synagogor i Marrakechs gamla stad fick skador, rapporterar den israeliska rabbinen Doron Danino, som var i staden under helgen, där han bodde i Mellah, som är Marrakechs judiska kvarter.

På fredagskvällen var han på gudstjänst i Al Fassayn-synagogan, som har fått “betydande skador”. Följande morgon deltog han i gudstjänsterna i Slat al-Azama-synagogan, som var “delvis skadad”. Denna historiska synagoga grundades av sefardiska judar som flydde från inkvisitionen i Spanien 1492. Synagogan omfattar nu också det judiska museet och det judiska centret. Dess arkitektoniska skönhet förenar en traditionell marockansk riad med eleganta handmejslade mosaikdekorationer.

En miljon judar beräknas ha i arabiska länder, innan de drevs ut under 1900-talet, särskilt efter Israels återbildande 1948. Av dem levde 265 000 i Marocko.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem