Iranska Revolutionsgardet (IRGC) paraderar. (Skärmdump )

Mossad hindrade Irans IRGC att mörda israelisk diplomat i Turkiet

En amerikansk general och en fransk journalist rapporteras också vara måltavla i en planerad attack från revolutionsgardet. Misstänkt sägs ha gripits i ett icke namngivet europeiskt land.

Spionbyrån Mossad avbröt nyligen ett iranskt försök att mörda en israelisk diplomat som arbetar på konsulatet i Istanbul, enligt Times of Israel, som citerar nyhetsbyrån Ynet. Ett antal israeliska tjänstemän hade bekräftat tidigare rapportering om komplotten från Londonbaserade Iran International, en iransk oppositionsnyhet.

Iran International sa att även en amerikansk general stationerad i Tyskland och en journalist i Frankrike var måltavla.


Enligt rapporten utan källa arresterades en medlem av Irans revolutionsgarde i ett icke namngivet europeiskt land i samband med den planerade attacken.

Enligt rapporten hade den misstänkte fått 150 000 dollar för förberedelserna inför morden och att han skulle få ytterligare 1 miljon dollar om han dödade alla tre.

I februari rapporterades det att Mossad hjälpte till att stoppa 12 planer för att utföra terrorattacker mot israeler i Turkiet under de senaste två åren.  De flesta av komplotterna kopplade till jihadistgruppen Islamiska staten.

Förra året ska den turkiska underrättelsetjänsten ha omintetgjort en iransk plan att mörda en israelisk-turkisk affärsman som bor i Istanbul och äger ett företag specialiserat på flygteknik.Det skulle vara hämnd för dödandet av den iranske kärnvapenchefen Mohsen Fakhrizadeh 2020, samt för att hindra förbättrade relationer mellan Ankara och Jerusalem.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram