Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Bill Maher: Palestinierna attackerade och förlorade, attackerade och förlorade. Hur fungerar det för dem?

Bill Maher. (Skärmdump från YouTube)
Den amerikanske komikern och tv-värden Bill Maher har blivit viral med ett klipp om Israel-Palestina-konflikten.

Nedan är hela Bill Mahers budskap på svenska.

Se det åtta minuter långa inslaget:

“Jag vet, det är tänkt att vara den där magiska tiden på året, men det vi alla verkligen behöver just nu är kanske en rejäl dos realism. 

Jag ser många julkrubbor när jag är ute, som man alltid gör innan jul. Och jag kan inte låta bli att tänka på var den där krubban var från början. 

Det var på Västbanken på palestinsk mark, kontrollerad av den palestinska myndigheten. 1950 var den lilla staden Betlehem till 86 procent kristen, nu är den till övervägande del muslimsk.

Och det är min poäng ikväll, saker förändras.

För 2,3 miljarder kristna kan det inte finnas någon heligare plats än där deras Frälsare föddes, men de har det inte längre. Och ändå har ingen korsfarararmé förberett sig för att ta tillbaka den.

För saker förändras. Länder, gränser, imperier.

Palestina var under det osmanska riket i 400 år, men idag är en ottoman [ett annat ord för pall] något man lägger under fötterna.

“saker förändras”

Staden Bysans blev staden Konstantinopel, som blev Istanbul. Alla gillade det inte, men man kan inte fortsätta bråka om vad något heter för alltid.

Irländarna hade hela ön för sig själva, men britterna startade ett imperium, och ja, irländarna förlorade sina nordliga länder. De sprängde varandra över det i 30 år, men så småningom kommer alla till en överenskommelse [som avslutar konflikten], utom palestinierna.

Var det orättvist att även en enda arabisk familj tvingades flytta vid grundandet av den judiska staten? Ja. Men det är inte sällsynt heller. Det händer genom historien, över hela världen, och de flesta människor gör det bästa av det.

“de flesta människor gör det bästa av det”

Efter andra världskriget drevs 12 miljoner etniska tyskar ut ur Ryssland, Polen och Tjeckoslovakien eftersom det hade blivit lite impopulärt att vara tysk. 

En miljon greker trängdes ut ur Turkiet 1923, en miljon ghaneser ut ur Nigeria 1983, nästan en miljon fransmän ut ur Algeriet 1962, nästan en miljon syriska flyktingar flyttade till Tyskland för åtta år sedan. Passade det perfekt?

Och ingen vet mer om att bli jagad från land än judarna. Inklusive att bli nästan helt utslängd från varje arabiskt land de en gång bodde i.

-Ja, TikTok-fans… Etnisk rensning skedde åt båda hållen. I “Speleman på taket” flyttar familjen alltid för att ligga steget före kosackerna, men de klarar sig.

När de lämnar Anatevka säger de: “Hej då, det var inte så bra ändå.” Kom igen, andra länder hade också tak som man kunde spela på. 

Fast, det var inte så de kände egentligen, men de hanterade det. De klarade sig. För ibland är det allt man kan göra.

“de hanterade det”

Historien är brutal och människor är inte bra människor. Historien är sorglig och full av misstag, men du kan inte ändra den, för en skärmflygare är ingen tidsmaskin. [Hamas-terroristerna använde skärmflygare under massakern den 7 oktober 2023.] 

Människor flyttas vidare, och ja, koloniseras. Ingen var en större kolonisatör än den muslimska armén som svepte ut ur den arabiska öknen och tog över stora delar av världen på ett enda sekel. Och de gjorde det inte genom att fråga. Det finns en anledning till att Saudiarabiens flagga är ett svärd. Kosovo var det kristna Serbiens vagga, sedan blev det muslimskt. De utkämpade ett krig om det på 1990-talet, men slutade. De höll inte igång det i 75 år.

Det fanns överenskommelser på bordet om att dela upp landet som kallas Palestina. 1947, 1993, 1995, 1998, 2000, 2008. Och östra Jerusalem kunde ha varit huvudstaden i en palestinsk stat som idag kunde ser mer ut som Dubai än Gaza. 

Arafat erbjöds 95 procent av Västbanken och sa “nej”. Det palestinska folket borde veta att deras ledare och de nyttiga idioterna på universitetsområdena, som är deras allierade, inte gör dig någon tjänst genom att vidmakthålla myten om “Från floden till havet”.

Jag menar vart tror du Israel kommer att ta vägen? – Spoiler alert, ingenstans! Israel är ett av de mäktigaste länderna i världen med en ekonomi på 500 miljarder dollar, världens näst största teknologisektor efter Silicon Valley och kärnvapen. De är här, de gillar bagel med en shmear – vänj dig vid det. 

Det som händer med palestinierna i dag är fruktansvärt, och inte bara i Gaza, på Västbanken också. Men krig slutar med förhandlingar och vad media döljer är: Det är svårt att förhandla när den andra sidans förhandlingsposition är att ni alla ska dö och försvinna. Jag menar stridsropet “Från floden till havet”. Ja, låt oss titta på kartan. Här är floden, här är havet. Åh, jag förstår, det betyder att du får allt.

Inte bara Västbanken som i grunden var det ursprungliga FN:s delningsavtal som du förkastade, för du ville allt och alltid ville ha allt.  

Även om det utan tvekan också är judarnas förfäders hemland. Så du attackerade och förlorade. Och attackerade igen och förlorade. Och attackerade igen och förlorade.

“attackerade igen och förlorade”

Som min vän Dr Phil säger, “Hur funkar det för dig?”

Titta på vad Mexiko brukade äga. Hela vägen till norra Kalifornien, men inga mexikaner är där ute och sjunger, “Från Rio Grande till Portland, Oregon.” För de valde en annan väg. De blev realistiska och byggde ett land som nu är världens 14:e största ekonomi. För de visste att USA inte skulle ge tillbaka Phoenix och Hamas kommer aldrig någonsin att vara i Tel Aviv.

En av Hamas-ledarna säger: “Spara er tid och imaginära drömmar. Om några år, om Allah vill, måste ni diskutera situationen i regionen efter att Israel [är borta].” Jag är ledsen, vem är det som imaginära drömmar? Om jag ger dig fördelen av tvivlet och säger att din plan för ett helt judefritt Palestina inte är att alla judar ska dö. Vad är det enda andra alternativet?

De flyttar. Du flyttar alla judar. Okej, jag måste varna dig, det kommer att bli klagomål. Du flyttar alla judar och hur gör vi det? En flotta med lastbilar som heter “Jew Haul”? Och vart ska vi flytta hela detta land? Texas? – Visst, de har plats och jag antar att vi kan sätta Klagomuren på gränsen och slå två flugor i en smäll…

Eller så kan vi bara bli seriösa.”

“Eller så kan vi bara bli seriösa”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem