Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Fullt krig mellan palestinska klaner

Det är mycket oroligheter i staden Hebron. Inte bara mellan palestinska ungdomar och israeliska soldater i de 20 % av staden som kontrolleras av Israel, utan också i de 80 % av staden som kontrolleras av den palestinska myndigheten. Det har förekommit väpnade strider mellan rivaliserande palestinska klaner i flera månader. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

– Det råder anarki, säger en lokal tjänsteman i Hebron.

De senaste månaderna har det varit en våldsam konflikt mellan olika palestinska klaner i Hebron, i de delar av staden som kontrolleras av den palestinska myndigheten (PA), skriver tidningen Jerusalem Post.

Hatem Shaheen, från Fatah-rörelsen, som är en del av PA, erkänner att den palestinska myndigheten inte gör tillräckligt för att upprätthålla fred och ordning. Han säger att våldsvågen har en negativ effekt på ekonomin och tror att många invånare är rädda på grund av den anarki som härjar i staden.

Hebron är den största palestinska staden på Västbanken och den viktigaste staden för den palestinska ekonomin. Historiskt har den stor betydelse. Nu är det många som funderar på att flytta från stan på grund av det mycket osäkra säkerhetsläget.

De senaste veckorna har det inträffat flera incidenter där beväpnade män från rivaliserande klaner har skjutit mot varandra på flera platser i staden. Dussintals butiker och bilar har satts i brand av de rivaliserande klanerna. Minst fyra invånare i Hebron har skadats i skottlossningen.

Eldväxling och mordbrand har varit vanliga i flera månader. Ett antal vapenvilor har ingåtts mellan de rivaliserande klanerna, men har slutat med att brutits.

Många av invånarna i Hebron kritiserar PA för att inte upprätthålla lag och ordning i staden. Vissa hävdar att PA är rädda för att hetsa upp de mäktiga och inflytelserika klanerna. Andra hävdar att Fatah och beväpnade män från de palestinska säkerhetsstyrkorna själva arbetar för klanerna.

Det finns också farhågor om att våldsvågen som härjar i Hebron kommer att sprida sig till andra städer och områden på Västbanken som kontrolleras av palestinierna.

– Det som händer i Hebron är väldigt farligt. Vi måste agera snabbt innan kaoset och våldet når andra palestinska städer. Vi kan inte tillåta en grupp ligister och kriminella att kontrollera våra städer, säger en anonym palestinsk tjänsteman.

Medan 80 procent av Hebron är under PA-kontroll, är 20 procent av staden under israelisk kontroll. Detta är en av anledningarna till att palestiniernas missnöje blir allmänt känt. Medan PA slår till mot protester i de områden de själva kontrollerar har de inget inflytande över de israeliskt kontrollerade delarna av Hebron.

När de vistas i de israeliskt kontrollerade områdena i Hebron känner sig palestinierna trygga nog att protestera mot PA, eftersom PA inte kan slå ner på protesterna i detta område, säger Shaheen till Jerusalem Post.

Han säger vidare att många har flyttat eller är på väg att flytta ut från Hebron, till följd av laglösheten. Shaheen själv säger att han inte vill bo i ett område som styrs av klaner och deras regler, utan i ett land som styrs av lag och ordning.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem