Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hamas mångmiljardär Mashaal: ingen tvåstatslösning, hela Israel ska bli palestinskt

Khaled Mashaal är en av Hamas politiska ledarfigurer, som nu lever ett lyxliv i Qatar. (Skärmdump)
Qatar-baserade miljardären och Hamastoppen Khaled Mashaal är helt likgiltig inför Gazas förstörelse och vägrar att ge upp terrorgruppens mål att ersätta Israel med en stat för palestinier.

I en intervju med den kuwaitiska podcastaren Ammar Taki förra veckan sa den höge Hamas-politikern Khaled Mashaal att det finns “nästan en konsensus” bland palestinierna att de inte kommer att ge upp sina rättigheter till landet som sträcker sig “från Jordanfloden till Medelhavet” – det vill säga Västbanken, Gaza och hela Israel.

Mashaal avfärdar möjligheten till en tvåstatslösning och säger att hans terrorgrupps förödande attack mot Israel den 7 oktober bevisade att befrielsen av Palestina “från floden till havet” är realistisk.

Mashaal menade att beviset för detta är att sloganen också frekvent skanderas vid möten av “amerikanska studenter och i europeiska huvudstäder”. Detta visar att attacken den 7 oktober har “återupplivat den drömmen.”

Hamas toppman avvisade kategoriskt en politisk uppgörelse med Israel och en tvåstatslösning på konflikten, med motiveringen att det skulle innebära ett erkännande av staten Israels legitimitet, en “oacceptabel” röd linje för terrorrörelsen.

Han hävdade vidare att även om Hamas har gått med på en palestinsk stat inom 1967 års gränser i ett försök att “etablera en gemensam grund” inom ramen för försoning med andra palestinska fraktioner– framför allt rivalen Fatah – kommer de inte att ge upp målet att ”befria” hela det historiska “Palestina”, inklusive staten Israels territorium. 

Krig bröt ut när Hamas angrep södra Israel den 7 oktober, då terrorister övertog militärbaser, samhällen och en musikfestival och dödade omkring 1 200 människor, de flesta av dem civila, i utbredda massakrer och fruktansvärda övergrepp. Terroristerna tog också 253 gisslan.miff.se

17 års Hamasmakt i Gaza byggde upp terrorsekten

Mashaal sa i intervjun att ha makten i Gaza under de senaste 17 åren gav Hamas “politisk och administrativ täckning” för att bygga sin terrorinfrastruktur ostörd av PA eller Israel, och tillverka vapen, gräva tunnlar och träna sina medlemmar.

Intervjuaren påpekade att förhållandena före attacken den 7 oktober var mycket bättre för civila i Gaza, som kunde leva normala liv, gå ut på marknaden och få tillgång till tjänster som skolor och sjukhus

“Allt har förstörts, tusentals har dött och Gazaborna kan inte hitta mat, vatten eller bränsle. Hela infrastrukturen är förstörd”, sa intervjuaren.

Palestinier vill offra civila

“Det fanns ingen frihet i Gaza. Det fanns en uppenbar stabilitet, men livet var inte bra. Palestinier är inte intresserade av att förbättra sina liv under ockupation”, svarade Mashaal.

Mashaal har aldrig bott i Gaza och besökte det bara kort 2012. Han växte upp på Västbanken och Kuwait, och har varit bosatt i Qatar i över ett decennium, där han levt ett lyxigt liv långt borta från Gazas svårigheter. Hans nettoförmögenhet uppskattas till motsvarande 5 miljarder kronor.

Hans enorma rikedom, liksom andra Hamas-ledares, ökade under åren genom skatter som togs ut på varor som smugglats in till Gaza från Sinai och internationella donationer, främst från Qatar.

Mashaal menar att “motståndet inte kan förhindra mänskliga förluster”, och har tidigare sagt att palestinierna kommer att behöva offra liv för att befria sig själva.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem