Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Varför flyr palestinier från Gazaremsan?

Gaza Beach. (Foto wikimedia commons)

Tydligen har de två miljoner palestinierna som lever under Hamasstyret i Gaza, kommit till slutsatsen att det är Hamas, och inte Israel, som är ansvarigt för deras misär.

Den prisbelönte arabisraeliske journalisten Khaled Abu Toameh skrev idag för Gatestoneinstitutet om varför unga Gazabor drunknar på Medelhavet.

Den överdådiga livsstil som levs av många Hamastjänstemän på Gazaremsan, utlöste protester från många i enklaven. “Fisken äter de fattiga, flyende emigranterna, medan Hamasledare  njuter av den bästa fisken och skaldjuren som erbjuds i Qatar.

“Brutal islamistisk regim”

Ghanem Nusseibeh, en palestinsk muslim som tillhör den äldsta arabiska familjen i Jerusalem, sa den 29 maj 2021 följande till Al-Arab News:”Gazaborna är ett folk under en brutal islamistisk regim, som hålls som gisslan för en stagnerande politik som bara tjänar Hamas och deras globala islamistiska allierades intressen. Om det internationella samfundet kunde hjälpa till att befria Gaza från sådana krafter, skulle de kunna hjälpa Gazaborna att skapa ett Dubai vid Medelhavet eller ett nytt Singapore.”

Flyende palestinier låter sig inte luras

Att skylla Israel för allt som är fel på Gazaremsan, kan lura många i USA, Kanada och Storbritannien. Men palestinierna som flyr från Gaza och deras familjer som är kvar vet sanningen – att det är Hamas som har fört dem till avgrunden.

Journalisten Toameh skriver vidare att de drunknande emigranterna tjänar också som en påminnelse om det internationella samfundets dubbelmoral när det gäller den israelisk-palestinska konflikten. Besattheten av Israel tenderar att ignorera alla missförhållanden på den palestinska sidan.

Hamastjänstemän mutas

Många unga från Gazaremsan som kan spara tillräckligt med pengar, har de senaste åren flytt till andra länder genom Turkiet och Grekland. De måste betala tusentals dollar i mutor till Hamas-tjänstemän, egyptiska gränsvakter och smugglare för att hjälpa dem lämna Gazaremsan för att starta ett nytt liv i Europa. Man uppskattar att mellan 40 000 – 70 000 Gazabor har flytt. Många av var dem högutbildade.

Striden mellan Hamas och Fatah

Enligt en opinionsundersökning av Al-Aqsauniversitetet i Gaza, vill 51% av de unga emigrera. Orsaken är till 80% den ekonomiska situationen. 73% av de som ville emigrera, skulle stanna kvar om den 14 år långa striden mellan Hamas och Fatah skulle upphöra.

Medierna tiger

Reaktionerna på sociala medier över de senast drunknade emigranterna fördömde Hamasledarna för deras ansvar för de dåliga levnadsförhållandena. Den palestinska journalisten Walid Mahmoud anser att protesterna återspeglar i vilken utsträckning befolkningen i Gaza har blivit upprörd över “den regerande Hamasadministrationens dumhet.” Han fortsatte med att skriva att ”Hamasregeringen gör inget för att ändra levnadsförhållandena där. Lägg till att medierna inte heller talar om detta”.

Korruptionen i Gaza

Hamasledarnas korruption sticker i ögonen på arbetslösa Gazabor. När barnen till Hamasledarna ger bort biljetter till semester i egyptiska Sharm a Sheikh, drar två miljoner Gazabor slutsatsen att det är Hamas, inte Israel, som är ansvariga för deras misär.

Hamas prioriterar kriget

Det är uppenbart att många palestinier inser vad de flesta anti-israeliska aktivister misslyckas med att förstå – att Hamas prioriterar tillverkning och smuggling av vapen framför att skapa jobb till arbetslösa och hjälpa dem som lever i fattigdom.

Hamas vill utplåna Israel

Ändå fortsätter Hamas att krossa oliktänkande och skrämma sina kritiker. Dessutom fortsätter Hamas att åtnjuta popularitet bland många palestinier, inte bara på Gazaremsan utan även på Västbanken. Anledningen till att Hamas är så populärt är att många palestinier stöder dess krig för att eliminera Israel.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem