Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Oenighet mellan Hamasmiljardären i Qatar och terrorledaren på Gazaremsan om vapenstilleståndsavtal

Hamas högste politiske chefen Ismail Haniyeh i Qatar (vänster) kan ha kommit i konflikt med Gazas terrorchef Yahya Sinwar (höger) om beslutet om gisslanfrigivning och vapenvila.
Gazas terrorchef Yahya Sinwar stöder en tillfällig vapenvila medan den högste politiske chefen Ismail Haniyeh i Qatar kräver permanent vapenvila och återuppbyggnad.

Det är The Wall Street Journal som rapporterar sprickan mellan krigsledaren Yahya Sinwar på Gazaremsan och terrororganisationen Hamas allra högste ledare Yahya Sinwar, som befinner sig sedan många år i säkerhet i Qatar.

Den interna splittringen bland Hamas-ledarna hindrar den palestinska terrorgruppen från att stödja ett föreslaget avtal om frigivning av gisslan, som skulle innefatta en paus i striderna på Gazaremsan.

Sinwar vill ha vapenvila

Enligt tidningen har dynamiken inom Hamas vänt, där dess chef i Gaza Yahya Sinwar stöder en tillfällig vapenvila, medan dess ledare utanför remsan driver på för ytterligare israeliska eftergifter och en permanent vapenvila. Sinwar vill ha ett sex veckors stopp för kriget så att Hamas-operatörer kan omgruppera sig och mer hjälp kan komma in i Gaza. Haniyeh driver dock på för en permanent vapenvila med internationella garantier och en plan för att återuppbygga enklaven.

“Deras familjer dödas”, sa en av tjänstemännen som talade med The Wall Street Journal om Hamas-ledare i Gaza, som orsak till deras vilja att gå med på förslaget. 

Hamas har flera gånger skjutit upp sitt svar på förslaget på en vapenvila och utväxling av de 132 gisslan som Hamas fortfarande håller.

Hamas behöver mer tid för att svara

Hamas granskar ett föreslag som topptjänstemän från Israel, Qatar, Egypten och USA utarbetade under samtalen i Paris förra veckan, sade Osama Hamdan, från Hamas i Libanon. Men det krävdes mer tid, sade han, för att “tillkännage vår ståndpunkt.”

Haniyehs kontor sade på fredagen att terrorchefen hade ett telefonsamtal med den palestinska islamiska jihadledaren Ziad Nakhaleh för att diskutera det föreslagna avtalet. De kom då överens om att varje överenskommelse med Israel om frigivning av gisslan måste åtföljas av ett fullständigt stopp i striderna, tillbakadragandet av israeliska styrkor från Gaza, avslutande av blockaden, återuppbyggnad av remsan och frigivning palestinska säkerhetsfångar.

Haniyehs krav oacceptabla

Sådana krav verkar vara oacceptabla för Israel, som har lovat att avveckla Hamas efter dess chockangrepp den 7 oktober där 3 000 Hamas-ledda terrorister dödade 1 200 människor i södra Israel, mestadels civila, och tog 253 gisslan i alla åldrar. IDF tror att 29 av de 132 återstående gisslan är döda. 

Det är oklart om orsaken till förseningen beror på splittringar inom Hamas. I lördags förmiddag tillkännagav Hamas att de ”snart” kommer att tillkännage sitt svar på gisslan- och eldupphöravtalet.

I Israel sker det protester för att påskynda ett eldupphörsavtal, men även för att inte tillföra Gaza med nödhjälp förrän gisslan har släppts.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem