Journalist Khaleb Abu Toameh (Foto privat)

Palestinskt ledarskap efter Mahmoud Abbas

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Det finns sex eller sju av de äldre PLO-ledarna som ser sig själva som naturliga efterträdare till president Abbas. De anser att de är berättigade till detta ämbete. Det mest troliga scenariot är att PLO:s ledarskikt kommer att samlas och välja en av dem. Varför? Därför att det andra alternativet med allmänna val, inte är sannolikt under den närmaste tiden. Detta beror framför allt på den pågående konflikten mellan Fatah på Västbanken och Hamas på Gazaremsan.

Nya tänkbara efterträdare

Nu har nya, ledande kandidater till att efterträda president Abbas dykt upp. Majed Faraj, som är chef för underrättelsetjänsten  General Intelligence Service, är en av dem.  Han har varit inblandad i förhandlingar med Israel och USA. 

Frågar du en palestinier vem som kommer efterträda Abbas, blir svaret att det beror på vem USA och Israel accepterar. Den förstnämnde ger mest pengar och den sist nämnde ger militär säkerhet för PLO.

Examen från fängelset

Marwan Barghouti är populär hos folket, eftersom han suttit länge i fängelse för terroristattacker. Det är viktigare för palestinierna att kandidaten har en examen från Gilboafängelset än en examen från Harvarduniversitetet. Folk röstar på den som begått flest attacker mot Israel.

Lyssna på vad mer Khaleb Abu Toameh säger om utvecklingen:

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram