Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Samarbetar Israel med Fatah i Gaza?

Mahmoud Abbas i ett möte 2016 med ledarna för Hamas, Khaled Meshaal (mitten) och Ismail Hanyieh (vänster), i Qatar (Fatahs Twitter-konto / Times of Israel)
Ett 15-tal lastbilar lastade med mjöl körde in i Gaza City och staden Jabalya på lördagen tillsammans med en "vaktgrupp" av maskerade, beväpnade Fatahmän.

Det saudiska nyhetsmediet A-Sharq Al-Awsat hävdade att vakttruppen, som upprättats med Fatahs och Hamas godkännande, kommer att skydda hjälpbilarna från och med söndagen och se till att de kommer att inte bli attackerad eller stulen.

Vakterna ska vara personer allierade med den palestinska myndighetens (PA) ordförande Mahmoud Abbas Fatah-parti.

Flera vakter gick ombord på lastbilarna, medan andra gick bredvid dem och hindrade folkmassorna från att närma sig. Mjölet som lastades på lastbilarna, överfördes till lager  tillhörande PA. Detta var första gången hjälplastbilar anlände till staden Jabalya under de senaste månaderna.

Fatah: Hamas “mer katastrofal än 1948 års Nakba.”

Rapporten kommer under Fatahs skarpa kritik av Hamas. “Den som orsakade en ny Nakba och Israel att återockupera Gazaremsan har inte rätt att diktera palestiniernas nationella prioriteringar.”

Fatah hävdade att “Hamas är frånkopplad från verkligheten och det palestinska folket som fram till detta ögonblick inte har informerats alls om omfattningen av katastrofen i remsan.” 

Enligt palestinska medier uttryckte Fatah sin “häpnad” och oenighet över Hamas senaste uttalanden och uppgav att gruppen inte rådfrågade den palestinska ledningen när den tog beslutet att attackera den 7 oktober, vilket ledde till “en mycket fruktansvärd katastrof” som var “mer katastrofal än 1948 års Nakba.”

”Det bekväma livet för Hamas-ledningen på lyxhotell”

Fatah kritiserade också Hamas ledning i Qatar. “Det verkar som om det bekväma livet för Hamas-ledningen på lyxhotell har förblindat dem. Varför bor organisationens ledare utomlands, och varför flydde deras familjer och lämnade det palestinska folket som fick möta kriget utan något skydd?”

Fatahs direkta budskap till Hamas var att ”Det palestinska folkets prioritet är att stoppa kriget omedelbart, förhindra fördrivning, tillhandahålla humanitärt bistånd till Gazaremsan, återuppbygga Gazaremsan, avsluta splittringen och återförena det palestinska hemlandet.

Hamas: ”en enorm spricka mellan PA och folket”

Orsaken till Fatahs kritik var att terrorgrupper på fredagen hade kritiserat Mahmoud Abbas utnämning av en ny premiärminister, Mohammad Mustafa, som Hamas, Palestinska Islamiska Jihad och PFLP menade fördjupade splittringen mellan de båda konkurrerande fraktionerna. 

”Att bilda en ny regering utan nationell konsensus är en förstärkning av en politik för utanförskap och fördjupning av splittringen,” menade Hamas ledare och att det finns en “enorm klyfta mellan den (palestinska) myndigheten och folket, deras oro och deras ambitioner”.

Internationella privata säkerhetsföretag

Under helgen rapporterades det även att Israel överväger att använda internationella privata säkerhetsföretag för att skydda försändelser av humanitärt bistånd som kommer in i remsan och föreslagit att andra länder borde bekosta det.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!