Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tänk om en presidentrådgivare sa att svarta är “apor och grisar”?

Den seniore rådgivaren Mahmoud al-Habbash i de palestinska självstyrande myndigheterna.
Vad händer om du ersätter "svart" med "jude"?

Tänk om en rådgivare till en amerikansk eller europeisk president skulle stå framför en folkmassa och göra djupt rasistiska påståenden om att “svarta människor är människoliknande varelser… apor och grisar.” Då skulle hela västvärlden med rätta reagera starkt, skriver Maurice Hirsch i den israeliska organisationen Palestinian Media Watch (PMW).

“Rasism av denna karaktär skulle ha fördömts och den nuvarande presidenten skulle ha tvingats att offentligt sparka sin vanärade rådgivare.”Men vad händer om man ersätter “svart” med “jude”. Väldigt lite.

Uttalandet liknar nazism

Nyligen hänvisade Mahmoud Al-Habbash, rådgivare till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, om judar som “människoliknande varelser, apor och grisar”. Ett sådant sätt att referera till judar påminner om nazisternas antisemitism. De försökte också avhumanisera judarna. Därför skulle man kunna tro att de internationella reaktionerna var stora efter ett sådant uttalande. I alla fall från länder som stöttar de palestinska myndigheterna (PA) med hundratals miljoner kronor varje år.

Inga västerländska protester

Men varken från vår egen utrikesminister eller från någon av hans europeiska kollegor har det kommit några reaktioner på detta grovt rasistiska uttalande från president Abbas rådgivare.

Det var i ett tal i en moské i Ramallah, som sändes på PA´s officiella Tv-kanal, som Al-Habbash gjorde sina rasistiska uttalanden, när han uttryckte sin invändning mot att judar besöker judendomens heligaste plats – Tempelberget i Jerusalem.

Efter att ha hänvisat till dem som “betande flockar av människoliknande varelser” likställde Al-Habbash judar som besökte Tempelberget med de “som Allah har förbannat… och gjort dem till apor och grisar”.

Mycket antisemitism i palestinska samhället

Att PA jämför judar med “apor och grisar” är inget nytt, skriver Palestinian Media Watch.

När palestinierna förkastade fredsinitiativet från förre presidenten Donald Trump sa en av PA:s religiösa ledare att det under inga omständigheter skulle ske “någon försäljning av Palestina till avkommor efter apor och grisar”.

PMW har också avslöjat hur palestinska barn har lärt sig att memorera och recitera en dikt där judar omnämns som “barbariska apor”, “de mest ondskefulla varelserna”, “orena”, “smutsiga” och de som “dödade profeten från Allah”.

När en liten palestinsk flicka reciterade dikten på officiell palestinsk barn-TV, ropade programledaren ett högt “bravo”.

Ekonomiskt bistånd legitimerar hat

Det palestinska samhället, under PA:s inflytande, har djupt rotade antisemitiska åsikter. Om det internationella samfundet verkligen vill bekämpa antisemitism och judehat, då är det dags för dem att fördöma PA:s rasism, anser Palestinian Media Watch.”Fortsatt ekonomiskt stöd, som ges trots den skenande antisemitismen, ger PA legitimitet för dess rabiata judehat”, skriver Hirsch.

Här kan du se klippet med Al-Habbashs rasistiska uttalanden:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem