Hamas har dömt två män till döden. Här från en parad i Gaza 4 oktober 2021. (Foto: Atia Mohammed / Flash90)

Två dömda till döden för samarbete med Israel

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Hamas har dömt två palestinier till döden för påstått samarbete med Israel.

En Hamas-domstol på Gazaremsan har dömt två män till döden, som dom anklagar för samarbete med Israel. Domstolen har beslutat att de två männen från Khan Younis och Rafah ska hängas, skriver Times of Israel

Det är för närvarande okänt när domen kommer att verkställas. Två andra män dömdes till straffarbete, också anklagade för samarbete med Israel.

Hamas har tidigare hållit offentliga avrättningar av personer som anklagats för samarbete med Israel. Enligt människorättsorganisationer har Hamas dömt 130 personer till döden sedan 2007, varav 25 har avrättats.

Avrättningarna har kritiserats av den palestinska myndigheten (PA), Hamas rival, för att de utförts utan tillstånd av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas. Palestinsk lag säger att presidenten måste godkänna verkställandet av alla avrättningar, något han inte har gjort sedan 2006.

Men, samtidigt har PA i Betlehem dömt en palestinsk man till 15 års fängelse för att ha försökt sälja egendom till en jude. Enligt palestinsk lag kan försäljning av egendom till judar straffas med döden, men PA har inte avrättat någon sedan 2005, då fem personer avrättades.

Hamas förbereder galgen i samband med en avrättning på Gazaremsan den 2 oktober 2013. (Foto: Gaza Interior Ministry)
Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram