Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

UNRWA-chef: Vi står inför kollaps pga politiska attacker och brist på pengar

UNRWA:s generalkomissionär Phillippe Lazzarini. (Foto un.org)

Hittills betjänar UNRWA 5,7 miljoner ättlingar till palestinska flyktingar, som bor i Syrien, Libanon, Jordanien, Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. Och antalet ökar snabbt.

UN Relief and Works Agency (UNRWA) står för skolundervisning, hälso- och sjukvård, infrastruktur, bostäder, handikappstöd och försvar av miljoner palestinier utanför Israel. UNRWA:s generalkommissionär Philippe Lazzarini sa idag på givarkonferensen att orsaken till den kollapsande ekonomin är “politiska attacker” och “brist på gåvor”.

”Idag måste jag varna, för om vi inte får en lösning nu och i framtiden, så är institutionen på gränsen till kollaps. UNRWA har redan problem att betala sina räkningar”, meddelade Lazzarini efter mötet.

100 miljoner USD i budgetunderskott

Den internationella givarkonferensen samlade in 38 miljoner USD, men det finns ett budgetunderskott på 100 miljoner USD för november och december. Budgeten har minskat sedan 2013, trots att antal personer som ska försörjas av UNRWA och deras behov har ökat, la han till. På givarkonferensen i juni 2020 uttryckte sig Phillippe Lazzarini på samma sätt: ”År efter år, månad efter månad, står UNRWA inför ekonomisk kollaps”.

Kritik kallas “politisk attack”

När UNRWA får kritik för att den misslyckats med att integrera palestinier och avveckla deras flyktingskap, kallar chefen det för ”politiska attacker”.

När enorma gåvor från bland annat Sverige inte längre räcker för en ständigt ökande grupp människor, som deras ledare och arabiska grannar inte vill integrera och hjälpa – då kallar chefen det för ”ekonomisk kollaps”.

Är UNRWA:s idé fel?

UNRWA:s idé att en enda flyktinggrupp i världen och deras barn, barnbarn barnbarns barn osv i evig tid får flyktingstatus – har visats vara kontraproduktivt. Konflikten är längre från en lösning än vad den var 1948. Incitamentet för palestinska ledare att nå en förhandlingslösning, avtar när de ser att massor med pengar flyter in år efter år. Samtidigt förstärks oförsonligheten i takt med att antalet ”UNRWA-flyktingar” ökar allt snabbare, trots att antalet verkliga flyktingar sjunkit till 20 000.

Varför är palestinier särbehandlade?

Vad är anledningen till att endast arabiska flyktingar, som lämnat en judisk stat i samband med konflikt, fått denna ynnest att lämna flyktingstatus i arv? Massor av andra arabiska grupper har flytt undan strider mellan olika muslimska fraktioner. Att orsaken är en negativ behandling av Israel för att det är världens enda judiska stat, ligger väldigt nära till hands. Vad är annars orsaken?

Vad är lösningen på UNRWA-problemet? 

Lösningen på problemen är inte att kritiken upphör eller mer pengar. UNRWA:s uppdrag måste istället likställas med alla andra flyktingars hjälporgan – integrera flyktingarna snabbast möjligt, så att man kan hjälpa nya flyktinggrupper.

“Dessa finansiella hot är nära kopplade till de ondskefulla och allt oftare politiska attackerna som UNRWA står inför”, sa Lazzarini.

“UNRWA är inte lösningen”

Israels FN-ambassadör, Gilad Erdan, uppmanade länderna på konferensen att inte donera till UNRWA:

“UNRWA har länge varit en del av problemet och inte en del av lösningen”, sa Erdan i ett uttalande från Jerusalem. “Istället för att fungera som en byrå för humanitärt och utbildningsbistånd, fungerar den som ett politiskt organ som främjar Hamas-berättelsen [och] tillåter uppvigling mot och avlegitimisering av Israel att skrivas in i palestinska läroböcker.”

Sverige fjärde i världen

Fram till 2017 var USA den största givaren till UNRWA med 360 miljoner USD årligen. I år har Biden lovat 318 miljoner USD. Den näst största givaren är EU med 117 miljoner USD, följt av Tyskland med 109 miljoner USD och Sverige med 51 miljoner USD, motsvarande över 450 miljoner kronor.

Arabländerna ger inte mycket

Tyskland minskade sin donation med 100 miljoner USD och EU med 30 miljoner USD. Qatar och Kuwait, som inte gav något förra året, de enda Gulfländerna som lovade något nu, 17 miljoner respektive 11 miljoner USD.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem