Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

EU-ranking – Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna mest Israelpositiva

ECI (European Coalition for Israel) publicerade den 25 april 2023 den första rankning som någonsin gjorts av stödet för Israel i EU-parlamentets politiska grupper.
ECI:s ranking av stödet för Israel i EU-parlamentets politiska grupper och i de enskilda ländernas partier visar att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sticker ut som våra klart mest Israelvänliga.

ECI (European Coalition for Israel) publicerade den 25 april 2023 den första rankning som någonsin gjorts av stödet för Israel i EU-parlamentets politiska grupper och i de enskilda ländernas partier. Röstningen genomfördes under 2019 – 2022 och materialet har undersökts av EU-Matrix.

Är partiet anti-Israeliskt eller Israels varmaste vän?

För att skapa en representativ bild av varje parti har 71 omröstningar i Europaparlamentet granskats för att avgöra om partiet röstat för eller emot Israel. 100 poäng innebär att partiet alltid röstat för Israel och 0 poäng att de alltid röstat emot Israel.

Sverigedemokrater och Kristdemokrater i topp

Bland alla 144 partierna i EU som svarat på frågorna hamnar Sverigedemokraterna (SD) på en åttonde plats, på Topp-10 listan. Av 100 möjliga poäng erhåller partiet 92,6 poäng. Kristdemokraterna är inte långt efter med 88,88 pro-Israeliska poäng.

ECI bekräftar MIFF:s studie

Inför riksdagsvalet 2022 undersökte MIFF vilket svenskt parti som skrev flest pro-israeliska motioner. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skrev 18 Israelpositiva motioner vardera.

I en valenkät till alla partierna gav SD klart mest pro-Israeliska svar, följt av KD. Därefter var det ett hopp ner till L och M. Ytterligare längre i resultatlistan placerar sig S.

Moderaterna också Israelpositiva

ECI-studien ger även M en hög placering med 80,74 poäng och intar 28:e plats. Med den moderata statsministern Ulf Kristersson vid det svenska regeringsrodret, kan detta stärka viljan till en klart förbättrad kurs för EU.

Liberalerna och Centerpartiet mer negativa

De två svenska mittenpartierna är mer negativt inställda till Israel och ligger nära de mer fientliga grupperna med sina 53,33 för L respektive 39,26 poäng för C.

Socialdemokraterna nära botten

S får i mätningen endast 14,87 poäng och därmed långt ner på 121:a plats, nära V som ligger på 134:e plats med 3,7 poäng. Dessa partier röstar således nästan jämt mot den judiska staten Israel.

Partigrupperna ECR och ID mest positiva

EU-parlamentets partier samlas i åtta olika grupper, där SD ingår i ECR-grupp (European Conservatives and Reformists Group), med ”konservativa, ekonomiskt liberala, mjukt euroskeptiska och anti-federalistiska partier”.

ID-gruppen (Identitet och demokrati) samlar ledamöter från nationalistiska och euroskeptiska partier, men inget svenskt parti.

ECR och ID låg i snitt på cirka 86 poäng.

EPP samlar KD och M

EPP (Europeiska folkens partigrupp är en mitten-högerpolitisk grupp i Europaparlamentet som består av ledamöter från bland andra svenska KD och M. Genomsnittligt hamnar denna grupp på cirka 64 Israelpoäng.

Partigruppen för L och C

Renew Europé består av liberala och socialliberala partier som L och C. Denna parlamentsgrupp var något mer negativa än positiva till Israel med sina cirka 45 poäng.

S&D är inga Israelvänner

Socialister och Demokrater heter den partigrupp som S tillhör. Genomsnittlig poäng för gruppen är 21 och röstar oftast mot Israel.

V och Sinn Féin i botten

Vänstergruppen i EU-parlamentet är den minsta och består bland annat av Vänsterpartiet, danska Enhedslisten, Sinn Féin och Anticapitalistas. Gruppen som helhet får cirka 3 av 100 möjliga Israelvänliga poäng.

Vad är ECI?

ECI bildades i Bryssel 2003 av icke-judar, som ansåg att det var deras moraliska skyldighet att stå upp för det judiska folket och staten Israel i en hotfull tid. De engagerar sig mot antisemitism i Europa och argumenterar för ett balanserat perspektiv på de Israel-relaterade frågor. ECI presenterar den moderna staten Israels historiska och juridiska rättigheter – baserat på internationell lag och fördrag, med början i San Remo-resolutionen 1920.

 Grunden ligger på kristna värden och de stödjer fredlig samexistens mellan judar och araber i Israel och Mellanöstern. Genom att publicera studier, anordna konferenser och utbildningar vill ECI informera europeiska politiska ledare om den komplexa verkligheten i Mellanöstern.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem