Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Irans planer att mörda svenska judar

Aron Verständig. Jurist, ordförande för Judiska Centralrådet. (X)
MIFF har tidigare skrivit om Irans mordplaner på judar och pro-israeliska ledare runt om i världen. Nu avslöjas Irans militärs kartläggning av svenska mordoffer.

Två av Irans militära underrättelsetjänsts hemliga agenter ska, enligt Ekots avslöjande, under 2021 ha kartlagt tre tilltänkta mordoffer i Sverige. En av de utpekade måltavlorna för det planerade terrordådet är Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

– Det kändes obehagligt. Jag blev orolig. Som småbarnsförälder känner man ju att man har ett väldigt stort ansvar för ens barns säkerhet, säger Aron Verständig.

– Det är liksom en mordplan, en annan stat håller på att ge sig på en svensk medborgare, så det gör mig också förbannad, säger Aron Verständig.   

Iranska mordplaner på svenskar

Det var i april 2021 som ett iranskt par i Stockholmsområdet greps, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. De ska i början av året ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattentat i Sverige, Men åklagare Hans Ihrman ville då inte säga vilka måltavlorna var.

Men Ekots granskning har visat hur det iranska paret, Mahdi Ramezani och Fereshteh Sanaeifarid, i början av 2021 misstänks ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattentat i Sverige på svenska judar. Agentparet kartlade Aron Verständig och ytterligare två utpekade svenska judar. De samlade bilder och adressuppgifter på svenskarna.

Migrationsverket hade tidigare givit paret asyl, trots varningar.

MIFF har tidigare skrivit om Irans attentatsplaner mot judar i andra länder.

Khameini förbereder mord på judar i världen

Catherine Perez-Shakdam (41) var tidigare gift med en man från Jemen, och arbetade för iranska och ryska medier. Hon träffade flera iranska ledare, bland andra Ayatollah Khameini och Revolutionsgardets högsta befälhavare Qassam Suleimani.

Hon säger att iranierna har ett program för att identifiera viktiga judiska ledare och “kartlägga var de bor med sina familjer för att rikta in sig på dem.” Syftet är att kunna döda dem om Iran skulle attackeras.

– Jag frågade ”När du pratar om att slå och attackera, vad menar du?” Och svaret [från Talebzadeh] var direkt: “döda människor.”

– Iran har kartlagt judar i diasporan för en mordkampanj som de kan starta om Israel attackerar landets kärnkraftsanläggningar.

Även pro-israeler måltavlor för Iran

Irans dödliga planer påverkar inte bara judar, utan även pro-israeliska ledare. 2016 stoppades en iransk agent i trädgården hos en nyckelperson i en pro-israelisk organisation i Norge, rapporterade TV2 i januari 2020. Enligt TV2 tillhörde underrättelseagenten den iranska Quds-styrkan, som är det iranska revolutionsgardets särskilda avdelning. Denna styrka leddes av general Qasem Soleimani, tills han dödades i ett amerikanskt drönaranfall i januari 2020.

Liknande förberedelser skedde 2017 mot en pro-israelisk socialdemokratisk parlamentsledamot i Tyskland och 2023 i Storbritannien.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem