Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels Eden Golan vann folkets röster i 15 av 37 länder med ”Hurricane”

Israels Eden Golan framförde på ett starkt sätt bidraget "Hurricane", vilket gav henne näst flest publikröster av alla 37 bidragen. (Screenshot)
Israels bidrag ”Hurricane” kom totalt på en hedrande femteplats i Eurovisionfinalen, genom att Eden Golan vann publikrösterna i 15 länder samt i kategorin ”övriga världen”.

Schweiz vann årets Eurovision Song Contest i Malmö, medan Israel slutade på femte plats totalt i en tävling som var kantad av skamliga antisemitiska och antisionistiska kontroverser och demonstrationer.

– Jag vann genom att vara här och få representera mitt land, sa artisten till media efter tävlingen.

– Det är otroligt att känna det stora stöd och den kärlek som jag fått från världen över, inte bara från mitt land. Det visar hur musik enar och hur kärlek kan vinna. Mitt mål med de här tre minuterna på scen har varit att försöka få människor att koppla bort allt de tänker och i stället få dem att känna något. 

Efter framträdandet var artisten Eden Golan djupt rörd och tårögd bakom scen, där hon kramades om.

 

Låten hette från början ”October rain” och handlade om Hamas massakrer den 7 oktober, som var den blodigaste i Israels historia och den dödligaste för judar sedan Förintelsen. Texten fick ändras för att inte bli för politisk och framfördes i stället under titeln ”Hurricane”.

Vann folkets röster i 15 länder

”Hurricane” vann folkets röster i 15 länder, inklusive Sverige, Storbritannien, Frankrike och Tyskland samt i kategorin “resten av världen”, mer än någon annan tävlande. Kroatien vann nio nationers röster. Sammanlagt rankade folkets röst Kroatien på första plats med 337 poäng, före Israel med 323 poäng.

Israel fick det näst högsta antalet röster av publiken, men var bara 12:e totalt i juryomröstningen, vilket gav en sammanlagd femteplats.

Golan fick inte 12 poäng – det högsta möjliga – från något lands jury, men fick åtta vardera från Norge, Cypern och Tyskland. Fem från både Belgien och Estland. Fyra från Litauen; Tre vardera från Frankrike, Malta, Moldavien och Georgien. och två från Lettland.

Golan fick maximala 12 poäng från den brittiska väljarkåren, men ingenting från den brittiska juryn.

Israels jury gav 12 poäng till Luxemburg, 10 poäng till Tyskland och åtta till Ukraina. Israels poäng framfördes live av Maya Alkulumbre, som möttes av burop.

MIFF och svenska folket gav Israel 12 poäng

 

“Glömmer inte för ett ögonblick vår gisslan”

I ett uttalande efter tävlingen sa Golan att hon var så stolt över Israels femteplats: “Från första stund hade vi ett mål, vilket var att göra Israels starka röst hörd i världen, och jag vet att vi uppnådde det målet på ett stort sätt.” Golan tillade att mitt i all intensitet i tävlingen, “glömmer jag inte för ett ögonblick vår gisslan, och jag tillägnar mitt deltagande i tävlingen till dem!”

Symboliken som skulle påminna om massakrerna i Israel den 7 oktober var många i framträdandet.

Många israeliska flaggor

Videor som publicerades på sociala medier inifrån arenan visade att burop kunde höras när Golan dök upp på scenen, även om de inte hördes i direktsändningen. Många israeliska flaggor kunde dock ses vaja i publiken under den nästan fyra timmar långa liveshowen.

Anti-israeliska grupper ledde en månadslång kampanj som syftade till att få Israel utestängt från tävlingen, men organisatörerna vägrade ståndaktigt att göra det. De försökte också förgäves få de tävlande att hoppa av tävlingen för att protestera mot Israels inkludering, men ingen gjorde det.

Sveriges vinnare förra året, Loreen, ska ha sagt innan tävlingen att hon skulle vägra att lämna över pokalen till Golan om Israel vann.

Israel har vunnit fyra gånger, senast 2018 med Netta Barzilais “Toy”.

De fem översta placeringarna

  1. Schweiz: Nemo med 591 poäng
  2. Kroatien: Babylasagne med 547 poäng
  3. Ukraina: Teresa & Maria med 453 poäng
  4. Frankrike: Slimane med 445 poäng
  5. Israel: Eden Golan med 375 poäng

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem