Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Farhågor om att de flesta israeliska gisslan redan är döda

En man går förbi affischer av gisslan i Tel Aviv den 9 april 2024. (Foto: Flash90)
Israel och Hamas förhandlar om ett nytt gisslanavtal, men terrorgruppen uppges ha svårt att hitta tillräckligt många överlevande gisslan för ett nytt avtal.

Amerikanska tjänstemän sade till Wall Street Journal att de fruktar att de flesta av de israeler som hålls som gisslan av Hamas är döda.

Rapporten kommer mitt under pågående förhandlingar mellan Israel och Hamas om ett nytt gisslanavtal. Israel har krävt att Hamas friger 40 levande gisslan – barn, äldre, kvinnor och kvinnliga soldater. Men det spekuleras om att förhandlingarna misslyckas eftersom Hamas inte kan hitta tillräckligt många överlevande gisslan.

Antalet döda gisslan mycket högre

Av de 253 gisslan som tillfångatogs den 7 oktober förra året är 129 fortfarande i fångenskap. Den israeliska försvarsmakten har tidigare bekräftat att minst 34 av den återstående gisslan är döda, men enligt WSJ uppskattar både israeliska och amerikanska tjänstemän att antalet döda gisslan “kan vara mycket högre”.

En amerikansk underrättelsekälla sade till tidningen att vissa av deras uppskattningar tyder på att de flesta i gisslan redan är dödade, men de betonade att de har begränsad information och att israelisk underrättelsetjänst förmodligen vet mer.

Många orsaker till att gisslan dödats

Enligt underrättelser har en del av gisslan dödats av Hamas i fångenskap, andra har mist livet i israeliska flyganfall. Gisslan har också dött av sjukdomar och hälsoproblem, bland annat av skador de ådrog sig när de kidnappades förra året.

Förutom att kidnappa 253 gisslan dödade Hamas också 1200 människor, de allra flesta civila, under massakrerna för 188 dagar sedan.

104 personer ur gisslan släpptes i samband med en gisslanuppgörelse i november förra året. Fyra andra gisslan hade tidigare släppts. Tre gisslan räddades levande av israeliska soldater inne på Gazaremsan, medan 12 gisslan har hittats döda. Det inkluderar också tre gisslan som av misstag sköts av israeliska soldater.

Hamas har också kvarlevorna av de israeliska soldaterna Oron Shaul och Hadar Goldin, som kidnappades 2014. De håller också två israeliska civila, Avera Mengistu och Hisham al-Sayed, som båda påstås ha tagit sig in i Gazaremsan illegalt 2014 och 2015.

Demonstranter i Tel Aviv den 23 mars 2024 till stöd för ett nytt gisslanavtal. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem