Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Kollektiv bestraffning även i Sverige för att hindra våld

Vapnet som användes i Hjulsta och ledde till att skyttens familj vräktes. (Foto Polisen)
Trots att Sverige har kollektiv bestraffning av familjer, där någon har begått våldsbrott, demoniseras Israel för samma åtgärd.

En artikel i DN den 29 januari 2023 har rubriken ”Israel: Hårdare straff på väg för terroristers familjer”. Anledningen till upprördheten var att sju civila israeler skjutits ihjäl vid en synagoga i Jerusalem av en palestinsk terrorist, eller ”gärningsman”, som DN beskriver honom i bildtexten. Artikelförfattaren demoniserar Israel i ingressen för att ”Familjer till palestinska terrorister – och palestinier som har kontakt med organisationer som Israel har bannlyst – kommer att straffas hårt och kollektivt.”

 Att det inte rör sig om någon syförening, utan att dessa organisationer är en del av terrororganisationen PFLP som även EU terrorklassar, framgår inte. Inte heller att terrorismen betalas av den palestinska myndigheten (PA), vars befolkning har det ojämförligt största ekonomiska och politiska stödet i världen. Bidragen hamnar hos dömda eller skjutna terroristers familjer.

Minska terrorlönen

Israel måste skydda sin befolkning genom att försöka hindra terrorlönerna, som den förra svenska utrikesministern Ann Linde valde att kalla ”socialbidrag”. Efter domstolsprövning och inblandning av Högsta domstolen kan en terrorists bostad förstöras, för att minska den ekonomiska vinsten med palestinska terrorangrepp.

Alltid rätt till medborgarskap?

Israel vill nu också utvisa och ta ifrån arabiskisraeliska terrorister det israeliska medborgarskapet, för de araber i Israel som tagit emot medborgarskapet, men använder det för att utplåna den enda judiska staten i världen.

I Sverige kan en våldsverkares familj inte ”kollektivt bestraffas” för att en i familjen skjuter ihjäl någon utanför deras hem. Eller? Jodå! Idag skriver Hem och Hyra att ”Föräldrar vräks efter skottlossning”, sedan en gängkriminell skjutit ihjäl en person utanför sina föräldrars hem. Föräldrarna till mördaren förlorar hyreskontraktet och vräks. 

En klar ”kollektiv bestraffning” som görs för att skjutningen inneburit en ”fara för grannars liv och hälsa”. Hovrätten håller med om att familjen ska vräkas. Sonen tillhör en av Stockholms mest våldsamma grupperingar.

Politiskt stöd för kollektiv bestraffning

Redan den tidigare S-regeringen öppnade upp för kollektiv bestraffning genom vräkning mot hyresgäster, men det nuvarande regeringsunderlaget vill skärpa lagen ytterligare med möjlighet att vräka föräldrar till personer under 18 år. Bara i Malmö skulle långt över femtio familjer kunna vräkas ut på ett år, på grund av att en i familjen dömts för våldsbrott.

Export av svensk dubbelmoral

Sverige har en dubbelmoral mot Israel som är förödande. Detta är bara ett av många exempel på att Israel inte jämförs på ett rättvist sätt mot andra stater – inte ens mot Sverige. Vi ser inte heller till Israels unikt utsatta situation, utan använder alltför ofta samma nidbild och propaganda som de som vill utplåna staten Israel. Antisionismen är förödande för det judiska folkets rätt till försvaret av sin stat.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem