Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Svenska marinen upphandlar Israeliska Elbit

Israels Albits Hermes 900 Kochav "stjärna" är efterträdaren till Hermes 450, som är världens mest använda militära drönare. Foto wikimedia.commons)

Svenska marinen upphandlar Israeliska Elbit

Elbit Systems Sweden har vunnit ett kontrakt för att tillhandahålla ett stridsledningssystem till den svenska marinen.

Elbit Systems meddelade den 13 januari att det svenska dotterbolaget Elbit Systems Sweden AB, efter en anbudsprocess, vunnit upphandlingen att leverera Albatross stridsledningssystem till svenska marinen.  Beloppet är inte av väsentlig betydelse för Elbit Systems, men kan innebära ett längre samarbete. Detta kontraktet gäller under 34 månader.

Fördelarna med det israeliska systemet

Elbit Systems Sweden kommer att tillhandahålla stridsledningssystemet Albatross, för att spåra marinminor i svenska farvatten.  Det här är ett system baserat på företagets E-CIX-plattform, som gör det möjligt för operatörer att få en enhetlig operativ bild av undervattensdetektering och områdesspårning i realtid med videoströmning och kontraktsdata. Detta utökar det operativa området, flexibiliteten och möjliggör ett effektivt beslutsfattande i minneutraliseringsuppdrag.

Svenskt förtroende för Israels vapensystem

Tobias Wennberg, VD för Elbit Systems Sverige, sa att: “Vi uppskattar det förtroende som den svenska inköpschefen och de svenska säkerhetsstyrkorna har för våra lösningar.” Elbit Systems ser en växande efterfrågan på sin marina portfölj, med tillägg av denna upphandling och nyligen gjorda kontrakt av marina kunder i Europa och Asien-Stillahavsområdet.

Elbits utveckling

Utöver Elbit Systems operativa svarskapacitet inom det marina området, har Elbit utökat sin kapacitet till ett brett spektrum av scenarier. Under de senaste 3 åren har företaget bland annat levererat av en ny typ av buss för den framtida ubåtsskolans stridsledning i den brittiska kungliga flottan.

Elbit Systems har även förvärvat Sparton Corporation, ett amerikanskt företag som är en ledande utvecklare, tillverkare och leverantör av elektroniska system som stödjer undervattensstrider för den amerikanska flottan och amerikanska allierade arméer.

Israelisk teknik skyddar Sverige

Tidpunkten för den svenska marinens tecknande av kontraktet med israeliska Elbit, sammanfaller med en ökad militär hotbild från Ryssland mot Ukraina. Detta kan innebära att Sverige snabbt måste kunna öka sin militära förmåga.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem