Bella Nudelman, landskapsarkitekt på Keren Kajemet, visar runt Sveriges ambassadör Erik Ullenhag i Raoul Wallenberg Park. Foto: Jorge Novominsky/med tillåtelse från KKL-JNF Photo Archive

Svenskar donerar till Israels skogar och parker

Den 120-åriga fonden Keren Kajemet är mest känd för sin utveckling av vattenresurserna och för att plantera en halv miljon träd årligen i Israel. Det har blivit över 200 dammar och 240 miljoner träd med tiden. Nu uppmärksammas även ekoparken Raoul Wallenbergsparken utanför Jerusalem, som delvis finansieras av svenska gåvor.

Bella Nudelman är landskapsarkitekt på Keren Kajemet och ansvarar för tillgängligheten i Keren Kajemets skogar och inspekterar även skogarna när det gäller brandsäkerhet, ekologisk balans, hållbar planering och utveckling. – Vi planerar flera projekt för att förbättra parken som picknick- och rekreationsplats, inklusive natursköna utsiktsplatser och lättillgängliga cykelleder, berättar hon.

Målgruppen för parken är grupper från utlandet, studenter och soldater samt vanliga israeler som vill ha en trevlig dag i parken. Flera skyltar längs stigarna i parken beskriver historien om Raoul Wallenberg och leder fram till den natursköna utsiktsplatsen i Tzora-skogen. Streckkoder, som kan skannas för dem som vill lära sig mer, kommer också skapas.

Parken ska förbinda israelerna med Raoul Wallenberg och få dem att tänka på att det är tack vare sådana människor som han, som många judar lever i Israel idag. Wallenbergs historia och gärning är värd att uppmärksammas och minnas.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram