Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Utrikesminister Billström: Israeliska svaret har varit proportionerligt

Sveriges utrikesminister Tobias Billström. (Foto Regeringen)
På vägen in till mötet med EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg idag säger utrikesminister Tobias Billström (M) att Israel har rätt att försvara sig.

– Men Israel måste också precis som alla andra parter ta in det faktum att man bör i görligaste mån försöka rädda civila liv, säger han enligt Omni.

Enligt internationell rätt ska svaret vara proportionerligt, dvs att man gör vad som är praktiskt möjligt för att minska civila offer som inte får bli orimligt stora.

Svaret har varit proportionerligt

Sveriges utrikesminister tvekar inte när han säger att ”Svaret har varit proportionerligt”.

För första gången sedan i fjol vintras är inte Rysslands krig i Ukraina huvudämne på mötet. I stället handlar det om utvecklingen i Mellanöstern.

Klara sprickor i enigheten finns i synen på konflikten i Mellanöstern.

Släpp gisslan

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) trycker på vikten av att Hamas släpper dem som kidnappats under räderna in i Israel den 7 oktober.

– Här måste man ge och ta. Det är ju fullständigt självklart att gisslan måste släppas fri – lika självklart som det är att man försöker arbeta för att föra in vatten, föra in mat, föra in bränsle så att man inte minst kan rena vattnet inne i Gaza. De här sakerna hänger ihop och det är viktigt att se dem som en helhet, säger Billström.

Tvåstatslösningen

Trots att Hamasregimens viktigaste mål är att utplåna staten Israel och på ett så bestialiskt sätt som möjligt döda judar, anser ändå både Billström och Borrell att också det är viktigt att få fart på fredsprocessen för att få till en tvåstatslösning.

– Här tror jag att EU kan spela en viktig roll under de kommande veckorna och månaderna eftersom detta måste vara den långsiktiga lösningen, säger utrikesministern.

EU:s möjlighet att verkligen kunna påverka konflikten är dock begränsad, trots stort finansiellt stöd till palestinierna.

Även om alla EU-länderna har fördömt terrordåden från Hamas så är åsikten om Israels svar olika.  Flera betonar de humanitära följderna för befolkningen i Gaza.

– Israel har rätt att försvara sig och svaret har varit proportionerligt, är Sveriges Tobias Billström tydlig med.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem