Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vilken riksdagspolitiker motionerar mest för Israel?

Riksdagen behandlar ledamöternas motioner om Israel. (Foto riksdagen.se)

Inför riksdagsvalet den 11 september 2022 tar MIFF fram vår undersökning om mycket de enskilda riksdagsledamöterna engagerat sig i Israel under mandatperioden. MIFF är en livsåskådnings- och partipolitiskt neutral organisation, men vi granskar de olika partiernas och ledamöternas ställningstaganden, för eller emot Israel. Partiprogram i alla ära, men det är handling som räknas.

MIFF granskade de 54 riksdagsmotioner som behandlat Israel under den gångna mandatperioden. I den första artikeln inriktade vi oss på motionärernas partitillhörighet.

Vilka riksdagsledamöter är mest aktiva för Israel?

Björn Söder (sd) (Foto riksdagen.se)
Lars Adaktusson (kd). Foto regeringen.se

Björn Söder (SD) är förstanamn på klart flest antal pro-israeliska motioner med elva styck. Han har dessutom varit med på ytterligare tre. Söder ville bland annat villkora eller helt stoppa bidragen till den palestinska myndigheten (PA). Han ansåg också att en palestinsk regering med terrororganisationen Hamas inte skulle betraktas som legitim. Återkalla det svenska erkännandet av Palestina som stat, var ytterligare ett krav.

Lars Adaktusson (KD), som är ordförande i Vänskapsförbundet Sverige Israel, placerar sig på andra plats med sina sex motioner. Han har inte varit med på några andra Israelpositiva motioner. Adaktusson var enig med Söder om att man borde villkora bidragen till PA. Sveriges ambassad borde flyttas till Jerusalem ”vid lämplig tidpunkt”. Adaktusson ansåg även att vi borde återupprätta relationen till Israel.

SD, KD och L vill förändra biståndet till PA

Mikael Oscarsson (KD) (Foto riksdagen.se)
Maria Nilsson (L) (Foto riksdagen.se)

Partikamraten Mikael Oscarsson (KD) har skrivit fyra pro-israeliska motioner. Oscarsson har även varit med på ytterligare sju motioner om Israel och på ett sätt passerar han därmed Adaktusson med totalt elva motioner. Även Oscarsson ville, som Söder och Adaktusson, villkora bidragen till PA, för att pressa dem att upphöra med fientligheter och gå i en mer demokratisk riktning. Maria Nilsson (L) skrev partiets enda motion om Israel och även här var temat att villkora bidragen till PA.

Ulf Kristerssons (M) enda motion som tar upp Israel, yrkar på att upprätta relationerna till Israel, men samtidigt är han kritisk till Israels ”illegala bosättningar”. Dessa två önskningar ansågs vara kompatibla.

Antal motioner om Israel under mandatperioden per riksdagsledamot.

Vilka riksdagsledamöter är mest Israelkritiska?

Håkan Svenneling (V) utmärker sig med att vara förstanamn på fem israelnegativa motioner. Han ville införa ett vapenembargo mot Israel. Det skrivs även om ”Israels anfallskrig mot Gaza”, bojkott och desinvesteringar i motionerna. Jonas Sjöstedt (V) hann med att vara förstanamn på en Israelnegativ motion innan han avgick som partiledare.

De sex socialdemokratiska motionerna som på olika sätt fördömer Israel eller vill distansera sig från den judiska staten, har sex olika huvudförfattare. Peter Persson (S) vill till exempel pressa Israel och stödja den palestinska myndigheten. Persson verkar dock inte ha riktig kunskap om historien, då han påstår att ”Den delningsplan för dagens Israel som fastställdes 1947 genomfördes inte, utan staten Israel kom att omfatta även delningsplanens arabiska delar eftersom de judiska miliserna erövrade dessa.” Han måste missat att Transjordanien illegalt ockuperade delningsförslagets arabiska del i Judéen och Samarien, samt att Egypten illegalt ockuperade förslagets arabiska del i Gaza. Dessutom genomfördes inte förslaget, eftersom araberna vägrade acceptera FN:s delningsförslag och de arabiska grannländerna och arabiska miliserna anföll Israel i samma stund den judiska staten återupprättades. Endast en mindre ”arabisk” del tillföll den försvarande, nyblivna nationen.

L, SD och KD eniga

De tre motionärerna Lars Adaktusson, Björn Söder och Maria Nilsson skrev alla att UNRWA borde läggas ner eller reformeras i grunden. Här skulle de kunnat samla sig över partigränserna för Israels sak. Kanske kan partiöverskridande pro-israeliska motioner se dagens ljus i framtiden? Sådant sker ibland i USA, så varför inte i Sverige?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem