Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hamas topp var inne på Shifa-sjukhuset

Israeliska soldater utanför Shifa-sjukhuset. Bilden är från november 2023. (Foto: IDF)
Över 80 misstänkta greps på sjukhuset i Gaza City. Hamasledaren Faiq Mabhouh dödades i en skjutning med israeliska soldater.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) slog till mot Shifa-sjukhuset i Gaza City natten till måndagen, efter underrättelser om att högt uppsatta Hamas-ledare använde sjukhuset för att planera och utföra terroristaktiviteter, skriver Times of Israel

– Högt uppsatta Hamas-terrorister har använt sjukhuset för att omgruppera och planera nya attacker mot Israel, säger IDF:s talesman Daniel Hagari.

Räden startade runt 02:30 lokal tid, med soldater från IDF:s 401:a pansarbrigad och andra specialstyrkor. Soldaterna började med att omringa det stora sjukhuskomplexet, som är det största på Gazaremsan. 

När soldaterna anlände till sjukhuset besköts de av Hamas-terrorister inifrån sjukhuskomplexet, enligt IDF. Soldaterna sköt tillbaka och dödade och skadade flera terrorister. En israelisk soldat miste livet i skjutningen.

IDF har publicerat en inspelning som visar terrorister som skjuter mot soldaterna från sjukhuset och närliggande områden. Filmen visar också att en vägbomb sprängs. IDF tror att vägbomben detonerades av terrorister inne på Shifa-sjukhuset.

 

Israelisk underrättelser indikerade att Hamas-terrorister och ledare från norra delen av Gazaremsan nyligen kommit till sjukhuset för att använda området som en ledningscentral, där de styr striderna mot IDF och för att utföra terroristattacker. 

Efter flera timmar fick IDF kontroll över området kring Shifa-sjukhuset och bad Hamas-terrorister där inne att kapitulera. Ett 80-tal misstänkta greps och förhördes. Enligt IDF har flera av de gripna bekräftats vara aktiva Hamas-terrorister. 

Faiq Mabhouh, chef för Hamas interna säkerhetsstyrkor, var beväpnad och gömde sig inne på sjukhuset. Han dödades i en skottväxling med israeliska soldater när de försökte arrestera honom.

Som chef för de interna Hamasstyrkorna har Mabhouh spelat en viktig roll i att slå ner den politiska oppositionen inne i Gazaremsan. 

I ett rum bredvid Mabhouh hittades en cache med vapen.

IDF säger att soldaterna som deltog i insatsen hade fått tydliga instruktioner i förväg om att det var viktigt att förhindra skador på civila, patienter, medicinsk personal och utrustning på sjukhuset. Egna arabisktalande soldater deltog i insatsen för att underlätta kommunikationen med sjukhuspersonalen. 

Även tidigare under kriget upptäckte israeliska soldater hur Hamas hade byggt tunnlar och ledningscentraler under Shifa-sjukhuset och dödade gisslan på sjukhuset.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!