Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ingen tvekan om Hamas-bas under Shifa-sjukhuset

I en tunnel under Shifa-sjukhuset avslöjades en ledningscentral tillhörande Hamas. (Foto: IDF)
Det är omöjligt att ledningen på sjukhuset inte visste att de användes som mänskliga sköldar av Hamas.

Redan när de första israeliska stridsvagnarna rullade in på Gazaremsan i slutet av förra månaden började den israeliska militärledningen diskutera hur deras styrkor skulle operera på Al-Shifa-sjukhuset. Hur skulle de avslöja det som underrättelsetjänsten har påpekat upprepade gånger: Att Hamas cyniskt använder sjukhuset som mänskliga sköldar?

Alla var inte övertygade när Israel publicerade illustrationer som visar ett nätverk av underjordiska tunnlar under sjukhuset. Inte ens när israeliska soldater äntligen kom in på sjukhuset och hittade vapen var inte alla övertygade. Men nu är bevisen för Hamas missbruk av sjukhuset så överväldigande att bara de mest extrema kan förneka det.

Nätverk av tunnlar under sjukhuset

Ett stort nätverk av Hamas-tunnlar har upptäckts under sjukhuset. Flera stora ledningsrum, toaletter och liknande har också avslöjats.

Nu har flera israeliska och internationella journalister följt med till Al-Shifa-sjukhuset och sett bevisen med egna ögon. En av dem är journalisten Yaniv Kubovich från den israeliska tidningen Ha’aretz. Det första han såg var ett tunnelschakt som gjorde att Hamas kunde gå ner i tunnlarna under sjukhuset utan att behöva träffa patienter eller personal.

Hamas militär på sjukhuset

Kuboich fick också se stora mängder vapen, bomber, drönare, handgranater och annan militär utrustning som hittats på sjukhuset. De israeliska soldaterna har nu haft kontroll över det största sjukhuset i Gaza i över en vecka. Inte ett enda skott har avlossats inne på sjukhusområdet.

– Den här platsen fungerade som ett högkvarter för ett Hamas-kompani och kompanicheferna, sa IDF:s talesman Daniel Hagari när han ledde journalisterna till en tunnelingång belägen vid en av de största byggnaderna på sjukhusområdet.

Vad visste sjukhusledningen?

Men visste sjukhusets ledning om tunnlarna, vapnen och det militära högkvarteret som terrorgruppen hade byggt under sjukhuset?

Den frågan besvarades i samma ögonblick som man gick ner i tunneln – den ena sträckan var 170 meter lång. Det finns ingen chans att sjukhusledningen inte visste vad som pågick, skriver Kubovich.

 

Vad Haaretz-journalisten såg var ett långt nätverk av tunnlar byggda helt med armerad betong för att skydda mot IDF:s luftangrepp. Det fanns eluttag, elledningar och ventilation i tunnlarna. Kraften till högkvarteret fördes till Hamas från sjukhuset ovanför.

Tunnlarna ledde till stora rum under marken där det fanns luftkonditionering, bord och sängar. Det är oklart om dessa rum var beredda att ta emot gisslan, men det råder i alla fall ingen tvekan om att de användes av Hamas och att stridsaktioner har styrts härifrån, skriver Kubovich.

Gisslan dödades på sjukhuset

Den israeliska försvarsstyrkan tror att Hamas har flera tunnlar och utrymmen på Shifa-sjukhuset. De har tidigare publicerat övervakningsbilder som visar att två av gisslan som kidnappades från Israel under massakern den 7 oktober tvingades in på sjukhuset. Dessutom ska en kvinnlig israelisk soldat i gisslan ha dödats inne på sjukhuset. Flera föremål från en av kibbutzerna som attackerades den 7 oktober hittades också.

Tunnlarna sprängda

Det har dock inte hittats några bevis för att gisslan hölls i de underjordiska tunnlarna under sjukhuset. Trots att de israeliska soldaterna bara har undersökt delar av det stora sjukhuskomplexet har den israeliska försvarsstyrkan avslutat insatsen på sjukhuset. De tunnlar som upptäckts har sprängts och förstörts.

IDF:s talesperson säger att syftet med operationen mot Al-Shifa-sjukhuset inte var att samla in alla vapen där, utan att dokumentera de krigsförbrytelser som Hamas begår genom att använda sjukhus som mänskliga sköldar.

– Vi ville visa världen att Hamas använde sjukhuset som högkvarter. Det var viktigt för oss att få ut detta, så att hela världen kan förstå hur cynisk den här terrororganisationen är, förklarar Hagari.

Den norske läkaren Mads Gilbert har arbetat på Al-Shifa sjukhus i flera år. Han har envist förnekat att Hamas har haft en närvaro där. Kommer norska medier nu att konfrontera Gilbert med de överväldigande bevisen på Hamas närvaro?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem