Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Är Röda Korset involverat i PA:s Pay for Slay-politik?

Gisslans familjer demonstrerade framför Carlton Hotel i Tel Aviv, där Mirjana Spoljaric, ordförande för Internationella Röda Korset (ICRC), vistas. Demonstranterna kräver att Röda Korset besöker gisslan som varit instängda i Gaza sedan massakern mot Israel den 7 oktober. (Foto 14 december 2023 Gideon Markowicz/TPS)
Palestinian Media Watch har granskat Röda Korset och deras roll i den palestinska myndighetens lönepolitik för terrorister.

NGO:n Palestinian Media Watch (PMW), som i decennier har hållit ett öga på vad som händer i PA och hur de missbrukar internationellt bistånd, inkl. svenskt skattefinansierat palestinabistånd, har avslöjat att Internationella Röda Korset (ICRC) är involverat i PA:s Pay for Slay-policy.

Dokumentation utfärdad av ICRC är avgörande för de dömda palestinska terroristerna som mördat judar och som avtjänar straff i israeliska fängelser. Med ICRC:s dokumentation kan de dömda terroristerna få betalt terroristlöner av den palestinska myndigheten (PA), skriver Jerusalem Post. Dessa terrorlöner är kända som PA:s ‘Pay for Slay’-policy (terroristlöner för att mörda israeler i terroristattacker).

The @ICRC not only facilitates terror funding, but by facilitating PA’s Pay for Slay it also helps defund Palestinian hospitals. The PA’s twisted conscience would rather pay murderers than treat cardiac patients. The PA did not pays its hospital bills leading to a 20% cut in…

— Pal Media Watch (@palwatch) March 3, 2024

Enligt ICRC utfärdar de sådana dokument över hela världen som en del av sin humanitära verksamhet. ICRC förnekar all inblandning i PA:s Pay for Slay-policy.

Pay for Slay har varit en del av PA:s policy i decennier

PA döljer inte sin Pay for Slay-policy – ​​tvärtom är de stolta över den. Detta trots att israelisk lag förbjuder belöning av terror. PA:s utbetalning av terroristlöner till dömda terrorister med israeliska liv på sitt samvete har utretts i flera år, ändå fortsätter internationellt bistånd att strömma in i PA:s kassakistor.

Röda Korset spelar en nyckelroll i betalningen av terroristlöner

Röda Korset utfärdar den nödvändiga dokumentationen som ger dömda terrorister tillgång till att få betala terroristlöner av PA, vilket PMW har avslöjat.

I PMW:s dokumentation finns också flera citat som bekräftar att Röda Korset ansvarar för de nödvändiga rutinerna som krävs för att PA ska betala ut terroristlöner till de dömda terroristerna. En högt uppsatt PA-tjänsteman med ansvar för betalningen av terroristlöner har klagat på PA TV att han inte kunde få de nödvändiga dokumenten för att betala terroristlönerna efter att Israel hade hindrat Röda Korset från att besöka fängslade terrorister. 

PLO medger Röda Korsets betydelse för terrorlöner

I ett annat citat medger Qadura Fares, som leder PLO:s myndighet för fångar, att Internationella Röda Korset är “en viktig partner i processen som möjliggör utbetalning av terroristlöner till dömda terrorister”.

“en viktig partner i processen som möjliggör utbetalning av terroristlöner till dömda terrorister”

Enligt PMW spelar Röda Korset därmed en central roll i att ge “ekonomiska incitament att begå terror”. Det innebär att Röda Korset kan hållas juridiskt ansvarigt i Israel.

Röda Korset besöker terrorister för att de ska få terrorlön

PMW har också avslöjat att betalning av terroristlöner kräver att terroristernas familjer var tredje månad uppvisar nödvändig dokumentation utfärdad av Röda Korset som dokumenterar att de är arresterade och fängslade. PMW hävdar att Röda Korset bara besöker de dömda terroristerna så ofta så att de kan få utbetalda sina terroristlöner.

Ett annat viktigt Röda Kors-dokument är en fullmakt som de dömda terroristerna kan använda för att utse någon att öppna ett bankkonto eller att få terroristlönen utbetald för deras räkning.

Röda Korset kan och bör hållas ansvarigt

Itamar Marcus, som är chef för PMW, har kritiserat den israeliska regeringen för att tillåta Röda Korsets inblandning i PA:s Pay for Slay-policy, som enligt israelisk lag är olaglig:

– Det är ännu allvarligare nu när Röda Korset inte hjälper gisslan som har varit instängda i Gaza sedan massakern den 7 oktober mot Israel.

Nitsana Darshan-Leitner, som är en israelisk advokat, människorättsaktivist och president för Shurat HaDin (Israeli Law Center) säger:

– Israels högsta domstol slog nyligen fast att PA:s utbetalning av terroristlöner till dömda terrorister är tillräckligt bevis för PA:s ansvar och kräva att PA betalar ersättning motsvarande den skada terroristerna har orsakat. I det här fallet har det visat sig att Röda Korset spelar en nyckelroll för att betala ut terroristlönerna. Det visar sig bland annat av att terroristerna inte kan få sina terroristlöner utbetalda utan Röda Korsets dokument. Därför har Röda Korset ett juridiskt ansvar, d.v.s. att terroristoffer kan stämma Röda Korset för terrordåd och kräva ersättning.

Kommer Röda Korset att hållas ansvarigt?

– I dagsläget känner jag inte till pågående rättsprocesser. Men vi har lämnat in en stämningsansökan mot Röda Korset för deras misslyckande med att de israeliska gisslan hålls fångna i Gaza, säger Nitsana Darshan-Leitner.

Röda Korset har en lång historia av att svika judarna

Röda Korset svikit också judarna under Förintelsen när de vägrade att besöka judar i förintelseläger och hävdade att det var ett “inre tyskt problem”. Detsamma hände med Gilad Shalit, som hölls fången i Gaza i fem år utan ett enda Röda Korsets besök. Nu ser vi samma sak hända med gisslan som har varit instängda i Gaza sedan massakern den 7 oktober. Röda Korset vägrar fullgöra sin plikt enligt folkrätten som kräver att de besöker gisslan samt dokumenterar förhållandena under vilka de hålls fångna, den tortyr/övergrepp de utsätts för och vilken livsviktig medicin de har rätt till, påpekar Nitsana Darshan-Leitner.

Röda Korset delar ansvaret för terroristernas mord

– Nu visar det sig också att Röda Korset hjälper till att hetsa till terror och ekonomiska belöningar för terrorister. Röda Korsets representanter vet vad de gör och vad de dokument som de lämnar över till terroristerna var tredje månad används till, därför delar de också ansvaret för terroristernas mord, avslutar Nitsana Darshan-Leitner.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem