Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Bidens brev till Egypten och Qatar: pressa Hamas om gisslan

USA:s president Joe Biden (Foto The White House)
USA:s president Joe Biden skrev till ledarna i Egypten och Qatar och uppmanade dem att pressa Hamas att gå med på ett gisslanavtal med Israel.

En anonym tjänsteman hos USA:s president berättade att president Biden skickat ett privat brev till Egyptens president Abdel Fattah el-Sissi och Qatars styrande emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, samtidigt som han har skickat CIA-chefen Bill Burns till Kairo för samtal i helgen om gisslankrisen.

“Detta grundläggande faktum är fortfarande sant: Det skulle ha varit en vapenvila i Gaza idag om Hamas helt enkelt hade gått med på att släppa denna sårbara kategori av gisslan – de sjuka, sårade, äldre och unga kvinnorna”, fortsätter tjänstemannen. Att hålla dessa oskyldiga människor fängslade är skandalöst och en påminnelse om hur detta krig började från första början. Det är Hamas ansvar att frige gisslan och hjälpa folket i Gaza genom en förlängd vapenvila.”

Vita husets tjänstemän har sagt att det enda sättet att få till stånd en tillfällig vapenvila och öka flödet av välbehövlig humanitär hjälp till territoriet är att förhandla om en paus i striderna mellan Israel och Hamas för att underlätta utväxlingen av gisslan i Gaza mot palestinska säkerhetsfångar som hålls i Israel.

President Biden och premiärminister Netanyahu hade ett samtal i helgen, där Biden “gjorde klart att allt måste göras för att säkra frisläppandet av gisslan, inklusive amerikanska medborgare, som nu hållits av Hamas-terrorister i nästan sex månader”, säger tjänstemannen.

Qatar hotar att slänga ut Hamas ledare

Enligt The Wall Street Journal ska icke namngivna egyptiska tjänstemän sagt att om inte Hamas går med på ett avtal om att överlämna gisslan, kommer Hamas högste ledare, mångmiljardären Ismail Haniyeh, att slängas ut från Qatar, rapporterar i24News.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem