Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Extremister på både höger- och vänsterkanten bakom ökad antisemitism

Besökare på förintelseminnet Yad Vashem i samband med den judiska minnesdagen för förintelsen. (Foto: Flash90)
De flesta länder med stor judisk befolkning upplevde en kraftig ökning av antisemitiska incidenter förra året. Särskilt två skäl lyfts fram.

I samband med den judiska minnesdagen för Förintelsen har universitetet i Tel Aviv publicerat en rapport om antisemitism i världen. Det är den 28:e rapporten i ordningen, baserad på dussintals studier, information från lokala myndigheter, media och judiska organisationer runt om i världen.

Rapporten visar en oroande ökning av antalet antisemitiska händelser i många länder, skriver den israeliska tidningen Jerusalem Post. Det har skett en dramatisk ökning av antisemitiska incidenter i USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Australien och ett antal andra länder. Enligt rapporten kommer ökningen från både den radikala högern och vänstern i de olika länderna. En hel del lögner och hets sprids i sociala medier.

Det var särskilt en kraftig ökning av konspirationsteorier som ett resultat av coronapandemin och Gaza-kriget i maj 2021 mellan Israel och Hamas, som genererade stora vågor av antisemitism. De flesta länder med stor judisk befolkning upplevde ökad antisemitism under förra året.

I USA rapporterade polisen i New York City 214 hatbrott mot judar under 2021, jämfört med 126 året innan. I Los Angeles rapporterade polisen 79 sådana brott, jämfört med 40 året innan. På bara tre veckor i maj, under och efter konflikten mellan Israel och Hamas, registrerades så många som 251 antisemitiska incidenter i USA.

I Frankrike, som har världens tredje största judiska befolkning, registrerades 589 antisemitiska händelser 2021. Det är en ökning med hela 74 % jämfört med 2020, men 14 % färre än 2019.

I Kanada, som har det fjärde största judiska samfundet i världen, registrerades 61 attacker mot judar bara i maj 2021. Inte sedan registreringen startade 1982 har så många attacker registrerats på en månad. Totalt 226 antisemitiska incidenter registrerades i maj 2021 i Kanada. Detta kan kopplas till reaktioner på Israels krig med Hamas.

I Storbritannien registrerades 2255 antisemitiska incidenter 2021, en ökning med 34 % jämfört med 2020 och en ökning med 24 % jämfört med 2019. Så många som 78 % fler fysiska attacker mot judar registrerades 2021 än 2020.

Flest antisemitiska attacker i Tyskland

I Tyskland registrerade polisen 3028 antisemitiska incidenter 2021, en ökning med 29 % jämfört med 2020 och en ökning med 49 % jämfört med 2019. Ett annat oroande fenomen som registrerades 2021 var att tyska vaccinmotståndare började jämföra sig med judar under Förintelsen. Detta leder till en trivialisering av Förintelsen.

I Australien registrerades 447 antisemitiska incidenter 2021, en ökning med 35 % jämfört med 2020 och en ökning med 21,5 % jämfört med 2019. Liksom många andra länder registrerades här ett rekordantal fall i maj, under de 11 dagar långa kriget mellan Israel och Hamas.

Gazakriget och pandemin

Enligt rapporten var kriget i maj 2021 och coronapandemin de två stora händelserna som ledde till en ökning av antisemitiska attacker över hela världen. Rapportförfattarna är oroade över utvecklingen.

– Det är något som inte fungerar. Kampen mot antisemitism har fått omfattande resurser runt om i världen de senaste åren, men trots viktiga program och initiativ ökar antalet antisemitiska incidenter kraftigt, inklusive våldsamma överfall, säger Uriya Shavit vid Tel Avivs universitet.

Konspirationsteorier

Dina Porat på universitetet menar att sociala medier bidrar till att öka antisemitismen. I samband med coronapandamin har många konspirationsteorier om judar spridits, bland annat att judar har skapat och spridit viruset. Porat säger också att Iran aktivt använder sociala medier för att sprida antisemitisk propaganda genom olika kanaler. Hon menar att detta är en fråga som behöver göras mer känd och bekämpas.

Ett exempel på en antisemitisk karikatyr där judar får skulden för coronaviruset. (Foto: ADL)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem