Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

TACK SVERIGE som röstade mot FN-resolution som kallar Israels grundande en “katastrof”

FN:s Generalförsamling i huvudkvarteret i New York. (Illustrationsbild FN)
Förenta nationernas generalförsamling antog på onsdagen en resolution för att markera grundandet av den moderna staten Israel 1948 som en "katastrof".

FN röstade för en minnesdag nästa år för den palestinska “Nakba” med 90 för, 30 röster emot och 47 nedlagda röster enligt i24News.

Palestinierna betraktar etableringen av Israel och dess fortsatta existens som en katastrof, vilket på arabiska heter “Nakba”. Igår antog världsorganet den palestinska synen på generalförsamlingens resolution 181 år 1947. Den resolutionen för 75 år sedan föreslog en delning av det brittiska palestinamandatet för en judisk stat.

Gårdagens resolution, som antogs med 90 mot 30 röster och 47 nedlagda, innebär att FN:s generalförsamling anser att bildandet av Israel var en ”katastrof”. Sverige, Danmark och de flesta EU-länder samt USA, Kanada och Storbritannien röstade emot den anti-israeliska resolutionen.

Ungefär 70% av Israels judar härstammar från Mellanöstern och Nordafrika och kallas mizrahi. De utgjorde 2% av befolkningen, innan de fördrevs eller dödades. Idag är judar etniskt rensade från 99,8% av Mellanöstern och Nordafrika. De har bara 0,18% av detta område att leva på och där får de skydda sig mot angrepp. Trots att det är araberna som avfärdar fredsförslagen, anser FN att en liten judisk stat i en helt arabisk omvärld är en katastrof – en nakba-

Israels allierade med, Förenade Arabemiraten, som har tecknat ett Abrahamsavtal med Israel, en av medförfattarna till resolutionen.

Resolutionen kräver en minnesstund av “Nakba” i generalförsamlingssalen vid FN:s högkvarter i New York City nästa år. Palestinier och deras anhängare markerar händelsen varje år den 15 maj, vilket är dagen efter att Israels självständighet utropades 1948. Israel firar 2023 att det gått 75 år sedan staten bildades och att judarna åter har en egen stat på sin historiska mark.

Firas ditt land som en katastrof?

“Vad skulle du säga om det internationella samfundet firade etableringen av ditt land som en katastrof? Vilken skam, sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan efter omröstningen.

Arabernas eget fel

Erdan fortsatte med att säga att palestinierna drog katastrofen över sig själva, genom det arabisk-israeliska kriget 1948 när fem arabiska arméer attackerade den dagsgamla, återbildade staten Israel. Egypten, Transjordanien, Syrien, Libanon och Irak anföll landet för att förgöra det helt.

Conrad Myrland, VD i MIFF, och Israels FN-ambassadör Gilad Erdan i Brussel 7 december 2017. (Foto: Privat)

Ville massakrera judarna

Arabförbundets förste generalsekreterare, sa att upprättandet av en judisk stat skulle leda till “ett förintelsekrig och en betydelsefull massaker som kommer att talas om som den mongoliska massakern och korstågen.”

Palestinier och deras anhängare jublade antagandet av resolutionen, medan Riyad Mansour, palestinskt sändebud till FN, påpekade att generalförsamlingen äntligen erkände den “historiska orättvisa som drabbar det palestinska folket”.

Den verkliga katastrofen

Dagen före anti-Israel-omröstningen öppnade Israels FN-beskickning den första utställning någonsin som dokumenterar judarnas utvisning från arabländerna och Iran. Erdan sa att utställningen “berättar historien om den verkliga Nakba – Nakba för judarna som fördrevs från arabländerna och Iran.”

Den här typen av resolutioner ger ökat bistånd till palestinierna och UNRWA. Dessutom har de en symbolisk dimension för att hålla frågan vid liv rent politiskt. Frågan är om det har någon verklig betydelse eller om det bara är en ritual.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem