Israels FN-ambassadör Gilad Erdan med en förstorad kopia av resolutionen som antogs den 20 januari 2022 för att bekämpa förnekelse av Förintelsen, flankerad av överlevande från Förintelsen vid generalförsamlingen. (Foto: Israel's Mission to the UN)

FN:s generalförsamling antar en israelisk resolution

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

För andra gången någonsin antog generalförsamlingen en resolution som Israel lagt fram. Resolutionen bekämpar Förintelseförnekande.

Times of Israel rapporterade att FN:s generalförsamling i ett konsensusbeslut antagit Israels och 114 medsponsorers initiativ för att kämpa mot förnekelse av Förintelsen.

Detta var bara andra gången sedan Israels etablering som en åtgärd som dess delegation lagt fram inför forumet genomfördes. 

Resolutionen ger en specifik klassificering för förnekelse av Förintelsen, med hjälp av den arbetsdefinition som sammanställts av International Holocaust Remembrance Alliance. Den innehåller också åtgärder som förväntas vidtas av undertecknande länder för att ta itu med fenomenet. Den kräver också att sociala medier tar bort inlägg som faller under IHRA-definitionen.

114 länder var medsponsorer för resolution A/76/L30 och endast Iran uttryckte offentligt sitt motstånd. Representanten från den islamiska republiken – vars ledare har en lång historia av förintelseförnekelse – hävdade att resolutionen markerade ytterligare ett försök från Israel ”att utnyttja det judiska folkets lidande i det förflutna som täckmantel för de brott som de har begått under de senaste sju decennierna mot regionala länder.”

Iran kunde inte stoppa resolutionen

Men eftersom Teheran inte betalat sina FN-medlemsavgifter, har dess delegation fråntagits vissa av sina rättigheter, och de kunde därför inte begära en formell omröstning om den israeliska resolutionen. Resultatet blev att resolutionen godkändes med konsensus.

I ett passionerat tal som introducerade resolutionen sa Israels FN-ambassadör Erdan att “Förintelsens förnekelse har spridit sig som en cancer. Det har spridit sig under vår övervakning. Det har spridit sig eftersom människor har valt att vara oansvariga och undvika ansvarsskyldighet.”

“I takt med att antalet överlevande från Förintelsen minskar, växer förnekelsen av förintelsen i en skrämmande hastighet”, sa han.

“Yngre tvivlar på verkligheten”

“När antalet överlevande minskar, indoktrineras de yngre generationerna på sociala medier att tvivla på verkligheten och lita på bedrägeri”, fortsatte Erdan och hävdade att sociala medieplattformar “flyr från ansvar.”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram