Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Inget nytt atomavtal med Iran

Joe Biden och Yair Lapid träffades i Jerusalem den 14 juli 2022. Iran var, som alltid, ett av mötesämnena.(Foto GPO)
Israeliska medier skriver att kärnavtalet med Iran har lagts på hyllan. Det skulle vara en stor diplomatisk seger för Israel.

Israeliska medier skriver att det inte kommer att bli något nytt kärnavtal mellan Iran och flera världsmakter inom kort. USA:s president Joe Biden och andra i den amerikanska administrationen ska ha informerat Israels premiärminister Yair Lapid om beslutet. Det är ännu inte officiellt bekräftat.

Som alla vet har Israel varit en högljudd motståndare till ett nytt kärnavtal med Iran, som de tror inte kommer att hindra den iranska regimen från att utveckla kärnvapen. Ett brett spektrum av det israeliska samhället, från politiker till säkerhetstjänstemän, har arbetat för att förhindra det nya kärnkraftsavtalet.

Nu tycks deras arbete ha lyckats, enligt Times of Israel.

Det potentiella nya kärnavtalet har varit i centrum för israelisk diplomati och säkerhet under det senaste året. Från sidolinjen har Israel oroligt följt de förhandlingar som har ägt rum i Österrikes huvudstad Wien.

USA drog sig ursprungligen ur kärnavtalet 2018 när Donald Trump var president, men när Joe Biden tillträdde som president i januari 2021 började USA förhandla om ett nytt kärnavtal med regimen i Teheran. Ett kärnavtal skulle häva sanktionerna mot Iran, i utbyte mot att begränsa Irans förmåga att utveckla kärnvapen.

Amerikanerna har ansett att ett kärnavtal skulle innebära att Iran inte skulle kunna anrika uran med en högre renhet än 3,67 procent. Det är långt ifrån den nivå som behövs för att kunna tillverka kärnvapen. Enligt avtalet skulle denna begränsning vara till 2031.

Enligt avtalet var Iran tvungna att ge upp allt uran som dom tidigare anrikat högre än detta, upp till 60 procents renhet. Men trots långa förhandlingar har USA inte lyckats nå en överenskommelse med Iran.

En av anledningarna till att ett kärnavtal nu verkar avlägset är att Iran inte kommer att tillåta Internationella atomenergiorganet (IAEA) att fortsätta sin strikta övervakning av det iranska kärnprogrammet. USA ska ha krävt att IAEA ska få fortsätta sin verksamhet i landet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem