Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel fortsätter att kämpa för att frita gisslan och bekämpa Hamas trots ICJ:s beslut

IDF-soldater som opererar på Gazaremsan, 21 maj 2024.
Israels säkerhetsråd förkastar Internationella domstolen i Haags beslut om att stoppa offensiven mot den palestinska terrororganisationen Hamas i Rafah.

Internationella domstolen (ICJ) röstade idag för att Israel omedelbart måste “upphöra med sin militära offensiv och alla andra åtgärder i Rafah-området som kan drabba den palestinska gruppen i Gazas levnadsförhållanden som skulle leda till dess fysiska dysfunktion”.

Men domstolen beordrade inte IDF att helt dra sig tillbaka från Gaza eller att begränsa sina militära aktioner i andra delar av enklaven. Den betonade att Israel måste se till att gränsövergången från Egypten till Gaza i Rafah förblir öppen så att “akut behov av grundläggande tjänster och humanitärt bistånd” kan tillgodoses.

Beslutet togs med röstsiffrorna 13-2, där Julia Sebutinde, från Uganda och Aharon Barak, tidigare ordförande i Israels högsta domstol, röstade emot.

Gantz – fortsätter kämpa för att frita gisslan

IDF kommer att fortsätta med sin militära operation i Rafah för att besegra Hamas”, sade Benny Gantz, minister i krigskabinettet till USA:s utrikesminister Antony Blinken på fredagen.

Gantz, som har varit både försvarsminister och försvarsstabschef, sa också i ett uttalande efter ICJ:s beslut att “Staten Israel är fast besluten att fortsätta kämpa för att frita gisslan och lovar sina medborgare säkerhet – varhelst och närhelst det behövs – inklusive i Rafah”.

Både i Gantz samtal med Blinken och i uttalandet betonade han vikten av att fortsätta motoffensiven för att besegra Hamas och se till att de återstående 125 gisslan som kidnappades den 7 oktober till Gaza kan återvända.

Säkerhetsrådet – offensiv mot Hamas, inte mot palestinska civila

Det nationella säkerhetsrådet och utrikesdepartementet betonade också att den militära kampanjen riktade sig mot Hamas, inte palestinska civila. Dessutom kommer den militär aktiviteten i Rafah-området inte förgöra det palestinska folket, och att offensiven var i enlighet med internationell lag.

“Israel kommer att fortsätta sina ansträngningar för att tillåta humanitär hjälp att komma in i Gazaremsan och agera, i enlighet med lagen, för att så mycket som möjligt minska skadorna på civilbefolkningen i Gazaremsan”, fortsatte uttalandet, som avslutades med att “Sydafrikas anklagelser mot Israel vid Internationella domstolen i Haag om ‘folkmord’ är falska, upprörande och motbjudande.”

Kritiker anser att ICJ inte erkänt Israels rätt till självförsvar och tagit hänsyn till den historiska bakgrunden till den israelisk-palestinska konflikten, upprepade brott mot vapenvilan från Hamas sida och användningen av civila områden för militära ändamål.

Dermer – anklagelserna är helt falska

Ministern för strategiska frågor, Ron Dermer, reaktion på beslutet var att:

“Att judar behandlas annorlunda är inte en ny historia utan en mer än 2 000 år gammal historia som är baserad på uråldrigt hat. Varje år antar FN:s råd för mänskliga rättigheter fler resolutioner mot Israel än alla andra länder i världen tillsammans.

“Det som ICJ:s åklagare har gjort kommer att underblåsa antisemitismens eldar, som rasar över hela världen, eftersom människor kommer att anta att anklagelserna har tyngd. Men anklagelserna är helt falska och åklagaren brydde sig inte ens om att ta reda på fakta”, sa Dermer.

Levy – ICJ förbjuder Israel att rädda gisslan

Den tidigare israeliska regeringens talesperson Eylon Levy skrev på X, tidigare Twitter, att “Hamas håller 125 gisslan, förmodligen många i Rafah. Internationella domstolen har just sagt till Israel att de inte får försöka rädda dem och att de måste ge upp militärt övertag. Detta är inte rättvisa. Detta är en parodi på rättvisa.”

 

Graham – beslutet kommer och bör ignoreras

USA:s senator Lindsey Grahams skrev rakt ut på X att “vad mig anbelangar kan ICJ dra åt helvete”.

Graham tillade att “så kallade internationella rättviseorganisationer” måste motarbetas, och att “deras anti-israeliska partiskhet är överväldigande”. Han kallade ICJ:s beslut “löjligt” och sade att beslutet “kommer och bör ignoreras av Israel”.

 

Scalise – ICJ är förblindad av anti-israeliska fördomar

En annan amerikansk politiker som reagerade starkt var representanthusets majoritetsledare Steve Scalise. I sitt inlägg sa han att Israels mål är att befria den kvarvarande gisslan och “förstöra Hamas sista fäste. [Israel] måste fullborda detta uppdrag.”

Scalise sade vidare: “Internationella domstolen är förblindad av anti-israeliska fördomar. Biden måste förbinda sig att lägga in sitt veto mot varje resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle genomdriva detta skandalösa beslut.”

 

Levy – ICJ förbjuder Israel att rädda gisslan

Den tidigare israeliska regeringens talesperson Eylon Levy skrev på X, tidigare Twitter, att “Hamas håller 125 gisslan, förmodligen många i Rafah. Internationella domstolen har just sagt till Israel att de inte får försöka rädda dem och att de måste ge upp militärt övertag. Detta är inte rättvisa. Detta är en parodi på rättvisa.”

 

IDF-aktivitet på Gazaremsan torsdagen den 23 maj 2024. (Foto: IDF:s talesperson)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem