Israel har donerat fem miljoner kronor till afghanska flyktingar som flytt till grannlandet Tadzjikistan. Medlen ska gå till bland annat boende, mat och utbildning genom FN:s flyktingkommissariat. (Foto: UNHCR)

Israel hjälper afghanska flyktingar

– Det här är själva kärnan i Israels värderingar, säger utrikesdepartementets chef Lapid.

Utrikesminister Yair Lapid har godkänt en donation på cirka fem miljoner kronor för att hjälpa afghanska flyktingar som flytt till grannlandet Tadzjikistan efter att talibanerna tagit makten i landet, skriver Yedioth Ahronot.

Detta är första gången Israel tar upp denna fråga officiellt och medlen förväntas överföras via FN:s flyktingkommissariat.

Enligt utrikesdepartementet är donationen tänkt att integreras med annan internationell hjälp för att ge sjukvård, sanitet, tak över huvudet, utbildning, mat och yrkesutbildning till de afghanska flyktingarna.

– Israel är stolt över att vara en del av en internationell insats för att hjälpa afghaner att fly från talibanregimen i Afghanistan. Detta samarbete med FN:s flyktingorgan, genom vår byrå för internationellt samarbete, Mashav, speglar själva kärnan i Israels värderingar, säger Alon Ushpiz, generaldirektör för det israeliska utrikesdepartementet.

Hittills har det israeliska biståndet till afghanska flyktingar gått via ideella organisationer som IsraAID, som bland annat finansierat räddningsinsatser för afghanska flyktingar.

Det ultraortodoxa Borough Park-samhället i New York har också hjälpt de afghanska flyktingarna genom att dela ut otaliga matpaket stämplade med orden “Med kärlek från det judiska samfundet”.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram