Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ny demoniseringskampanj från HRW

Lastbilar med nödhjälp på den palestinska sidan av Kerem Shalom den 18 december 2023. (Foto: Flash90)
Varför har Israel återöppnat sin gränsövergång om målet är att svälta invånarna i Gaza?

Human Rights Watch (HRW) har framfört demoniserande anklagelser mot Israel i flera år, ofta förvrängt sanningen. HRW var aktiv vid Durbankonferensen redan 2001, då deltagarna uppmuntrade till “fullständig internationell isolering av Israel som en apartheidstat”. 

HRW har också ständigt framfört anklagelser om “krigsförbrytelser”. 

Nu är HRW ute igen med en ny demoniseringskampanj mot Israel. Den här gången hävdar de att den israeliska regeringen använder civilbefolkningens svält som en metod för att föra krig mot Hamas i Gazaremsan. 

HRW hänvisar bland annat till uttalanden av Israels försvarsminister redan i början av kriget, då han beordrade en belägring av Gazaremsan.

– Jag har beordrat en fullständig belägring av Gazaremsan. Det blir ingen el, mat, bränsle, allt är stängt, sa Yoav Gallant den 9 oktober.

Belägringen av Gaza laglig

Men är en sådan blockad ett krigsbrott, som HRW hävdar? Cecilie Hellestveit, jurist och samhällsvetare med doktorsexamen i krigsrätt, fick frågan om detta av NRK den 15 oktober. Då svarade hon att hon ansåg belägringen av Gaza vara laglig enligt internationell rätt.

Hon motiverade detta med att det är tillåtet att vidta förberedande åtgärder som en del av inledningen av en markinvasion mot terroristgrupperna i Gaza.

Inte långt efteråt hävdes blockaden av Gaza och förnödenheter släpptes tillbaka in i den palestinska enklaven. Den 12 november tillkännagavs att över 14 300 ton nödhjälp hade kommit in i Gazaremsan.

“ingen gräns för mängden mat”

– Det finns ingen gräns för mängden mat, vatten och medicinsk utrustning som släpps in i Gaza. Vi inbjuder det internationella samfundet att samordna nödhjälpen och vi kommer att ordna det, sa en talesperson för det israeliska försvaret då.

Redan i slutet av oktober öppnade Israel igen vattenförsörjningen till Gaza.

Ändå hävdar HRW i sin rapport, som återges okritiskt i medier, att Israel har berövat Gazas invånare mat och vatten.

– I över två månader har Israel berövat Gazas folk mat och vatten, en politik som instiftats eller stöds av högt uppsatta israeliska tjänstemän och återspeglar en avsikt att svälta civila som en metod för krigföring, säger Omar Shakir, Israel och Palestina-chef på HRW.

Det är främst uttalanden från israeliska ledare, som antingen är föråldrade eller tagna ur sitt sammanhang, som HRW använder som dokumentation av befolkningens svält i Gaza. HRW hänvisar också till intervjuer med människor i Gaza som säger att de har haft liten tillgång till mat.

Berättar inte att nödhjälp stäls av Hamas

Men HRW berättar inte att nödhjälp stjäls av Hamas. Den 16 oktober anklagade FN-organet UNRWA Hamas för att ha stulit nödhjälp från dem. I flera intervjuer med civila på Gazaremsan har det framkommit att mycket av nödhjälpen inte hamnar hos civila, utan hos Hamas. 

Även Israel anklagar Hamas för att ha stulit försändelser av nödhjälp. De avvisar anklagelserna från HRW om att de svälter civila. 

– Human Rights Watch fördömde inte attacken mot israeliska medborgare och massakern den 7 oktober. Så länge de blundar för israeliskt lidande och israelers mänskliga rättigheter har de ingen moralisk grund för att prata om vad som händer i Gaza, säger Lior Haiat, talesperson för utrikesdepartementet i Israel.

”HRW fördömde inte … massakern den 7 oktober”

Den 15 december beslutade den israeliska regeringen att återöppna den israeliska gränsövergången Kerem Shalom mellan Israel och Gazaremsan. Detta har varit stängt sedan den brutala terrorattacken den 7 oktober, där över 1 200 israeler dödades. 

Israel säger att syftet är att få in ännu mer nödhjälp till Gazaremsan. Målet är minst 200 lastbilslass om dagen med nödhjälp. 

Vad HRW – och media som okritiskt vidarebefordrar deras anklagelser – måste fråga sig: Varför gör Israel det om målet är att svälta Gaza?

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem