Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

WHO fördömer väpnade gruppers användning av sjukhus

Utrikesminister Espen Barth Eide och statsminister Jonas Gahr Støre stod inte bakom ett krav på frisläppande av gisslan i Gaza och att terrorgrupper inte får använda sjukhus som militärbas. (Foto: Pontus Hook, flickr)
Norge röstade inte för WHO:s krav på frigivning av gisslan och ett fördömande av övergreppen på sjukhus, men det gjorde de övriga nordiska länderna Sverige, Danmark, Finland och Island.

Den 27 maj startade Världshälsoorganisationen sitt årsmöte där alla medlemsorganisationer deltar – World Health Assembly.

Den 29 maj behandlade församlingen ett textförslag från Israel som löd: “Kräver ett omedelbart och ovillkorligt frisläppande av alla som hålls som gisslan i Gaza, inklusive barn, kvinnor och äldre, och fördömer väpnade gruppers användning av sjukvårdsinrättningar, inklusive sjukhus och ambulanser, som utgör en fara för civilbefolkningen.”

50 medlemsstater röstade för denna formulering. Bland de länder som röstade för fanns Sverige, Danmark, Finland, Island, Storbritannien, Tyskland, USA, Ukraina – alla de länder som den norska regeringen annars säger sig uppskatta att hålla ihop med. Till och med Spanien röstade ja, som tillsammans med Norge och Irland i maj erkände fantasistaten “Palestina”.

Men Norge avstod från att rösta för formuleringen och kom i dåligt sällskap med länder som Vitryssland och Kazakstan. 

Lyckligtvis kunde Norges regerings skamliga hållning inte omkullkasta beslutet som innebär krav på frigivning av alla i gisslan och att terrorgrupper inte får använda sjukhus som militärbaser. Det israeliska förslaget fick stöd från 50 länder, 44 länder sa nej (som Kina, Ryssland och arabländer), 31 avstod från att rösta, 52 var inte närvarande och 17 var inte röstberättigade (suspenderade).

“Jag kan verkligen inte förstå hur Norge inte kunde stödja kravet på ett ovillkorligt frisläppande av gisslan”, skriver ambassadör Avi Nir-Feldklein på X. I maj kallades Israels ambassadör i Norge tillbaka till Israel för konsultation, med anledning av erkännandet av fantasistaten Palestina.

En av gisslan förs in på Shifa-sjukhuset med våld. Gisslantagarna har maskingevär och köttyxor. (Foto: Skärmdump)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem