Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Det finns ingen framtid för judar i Frankrike”

Överrabbinen i den Stora synagogan i Paris, Moshe Sebbag. (Skärmdump YouTube)
"Det är tydligt i dag att det inte finns någon framtid för judar i Frankrike", sade rabbinen i den Stora synagogan i Paris, Moshe Sebbag efter söndagens parlamentsval.

Av Frankrikes befolkning är en halv miljon judar. Det är det största antalet judar utanför Israel, förutom USA. Antisemitismen har dock ökat kraftigt i landet efter de palestinska terroristernas massakrer i Israel den 7 oktober.

Den första omgången av det franska parlamentsvalet gav resultatet:

Nationell samling (högern, Le Pen) 29,2 %

Nya Folkfronten (vänstern, Mélenchon) 28%

Förnyelse (mitten, Macron) 20 %  

Detta gjorde att överrabbinen Moshe Sebbag ifrågasatte judarnas framtid i Frankrike och rådde ungdomar att emigrera till Israel eller andra länder.

“Jag säger till alla som är unga att åka till Israel eller ett säkrare land.”

“Jag säger till alla som är unga att åka till Israel”

I tidigare samtal med The Jerusalem Post var Sebbag mer försiktigt optimistisk, men nu var det dystrare tongångar.

Efter andra världskriget kom judiska immigranter till Frankrike och levde under knappa omständigheter samtidigt som de insöp fransk kultur, lärde sig språket och “andan” i samhället.

” I samma ögonblick som du känner dig som en del av ett lands historia blir det inte ett annat lands historia, säger Sebbag. “Efter generationer är de franska judarna väldigt franska och känner sig väldigt franska.”

Invandrare från andra länder hade kommit till Frankrike, men en del har inte integrerats lika bra som judarna, sade rabbinen. Frankrike är ett sekulärt samhälle, där religiösa föremål inte bärs i offentliga skolor eller av anställda på ett sjukhus.

“Det finns religionsfrihet, men den ska inte visas upp”

“Det finns religionsfrihet, men den ska inte visas upp på allmänna platser”, sade Sebbag.

Ändå har många muslimer vägrat att anpassa sig till sådana aspekter av det franska samhället och fler bär huvuddukar i statliga lokaler.

Sebbag sa att Nationell samlings grundare Jean-Marie Le Pen sympatiserade med nazisterna och anklagades för antisemitism, men hans dotter Marine Le Pen har i 15 år distanserat partiet från dess grundare och fokuserat på att skydda den franska identiteten och kulturen.

Många inom vänstern har rättfärdigat massakern den 7 oktober, medan högern har stött Israels sätt att försvara sig. Vänstern har också omfamnat pro-palestinska protester och aktivism, samtidigt som antisemitismen ökat.

Judiska grupper har uppmanat franska judar att rösta på Macrons mittenparti Renaissance som har stött Israel, men under Macrons tid har problemet med antisemitism ökat.

– Många ashkenasiska judiska familjer som varit här sedan före andra världskriget, kunde inte tänka sig att rösta på Nationell samling, men vänstern har varit antisemitisk på senare tid, säger Sebbag.

– Judarna står i mitten, eftersom de inte vet vem som hatar dem mest.”

“Judarna står i mitten, eftersom de inte vet vem som hatar dem mest.”

Överrabbinen Moshe Sebbag blåser i shofar i Den stora synagogan i Paris. (Skärmdump YouTube)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem