Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dagens nyval i Frankrike – vad betyder det för Israel och judar?

De tre kandidaterna i franska nyvalet: Yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon, mittens Emmanuel Macron och ytterhögerns Marine Le Pen . (YouTubedump)
Söndag den 30 juni är det nyval i Frankrike som har världens största judiska minoritet efter USA. Kommer en halv miljon judar i Frankrike att förändra sina politiska sympatier på grund av den snabbt ökande antisemitismen?

Efter det katastrofala EU-valet för Frankrikes president Emmanuel Macron och hans parti Renaissance (”Förnyelse”) den 9 juni, annonserade presidenten oväntat nyval. Det kan visa sig vara ett förhastat beslut, som både kan göra både yttervänstern och ytterhögern till segrare. De två ledande kandidaterna i varje valkrets går vidare till den andra och sista omgången av omröstningen den 7 juli.

Efter den polarisering som uppstått efter Hamas storskaliga massakrer i Israel den 7 oktober, kan beslutet sänka Macrons mittenalternativ. Opinionsundersökningar tyder på att väljarna kommer att behöva välja mellan en kandidat långt ut på vänsterkanten, Mélenchon, och en långt ut på högerkanten, Marine Le Pen.

Dessa alternativ är ett svårt val för judar och en del har offentligt visat stöd för ytterhögern, som de avskyr, för att hålla yttervänstern borta från makten, som de fruktar ännu mer enligt analytiker.

Opinionsmätningarna visar bara på 19% för Macron, betydligt mindre än 34% för Marine Le Pen med högerpartiet Nationell samling och 28% för Jean-Luc Mélenchon och vänsterunionen Nya folkfronten.

Extremvänsterns kandidat

Jean-Luc Mélenchon är ledare för extremvänsterpartiet La France Insoumise (”De okuvliga”).

Jean-Luc Mélenchon är partiledare för extremvänsterpartiet La France Insoumise (”De okuvliga”). Den 10 juni bildade han tillsammans med bland andra socialist- och kommunistpartier en vänsterunion under namnet Nouveau Front Populaire (”Nya folkfronten”).

Extremhögerns kandidat Marine Le Pen

Marine Le Pen, ledare för extremhögerpartiet Nationell samling.

56-åriga Marine Le Pen är jurist, men varit folkvald politiker de senaste 26 åren. Sedan 2011 är hon partiledare för Nationell samling, som grundades 1972 som Nationella fronten, av hennes far Jean-Marie Le Pen. Men Marine har sparkat ut medlemmar som ertappats med att ägna sig åt antisemitisk retorik. Detta inkluderade hennes egen far.

I senaste presidentvalet fick hon 41% av rösterna. Marine Le Pen har försökt uppmärksamma de franska judarnas svåra situation. I en debattartikel i Le Figaro beskrev hon den aktuella gruppvåldtäkten av en 12-årig judisk flicka, som en del av en våg av antisemitiskt hat från invandrare från muslimska länder, som hon menade att extremvänstern utnyttjade.

Mélenchon, som har tillbakavisat anklagelser om antisemitism, har fördömt våldtäkten och säger på X att den visar på problem med “manlig ungdomsbrottslighet och antisemitisk rasism”. Men en lagstiftare för partiet, Aymeric Caron, relativiserade affären på X genom att jämföra den med mordet på en romsk kvinna i februari, som “ingen talar om”.

Invandrings- och islamfrågor

Nationell samling stödjer hårda ståndpunkter i invandrings- och islamfrågan. De vill förbjuda gatuböner och offentligt bärande av vissa religiösa symboler som niqab för muslimska kvinnor och kippa för judar, vilket Le Pen har beskrivit som en uppoffring som judar behöver göra för att försvara sig själva och landet mot radikal islam.

Oväntad vänsterunion

Den kontroversiella samlingen på vänsterkanten chockade ett politiskt etablissemang som hade betraktat Mélenchons parti som paria. Men det är enda alternativet för många väljare som inte vill rösta för Le Pens parti. Men en del franska judar kommer ändå att rösta för Le Pen, för att hålla borta vad de ser som den större ondskan hos en antisemitisk, antiisraelisk extremvänster.

“Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle rösta på Le Pens Nationell samling för att stävja antisemitismen”, säger Alain Finkielkraut, en liberal jude som är en av Frankrikes mest kända filosofer. Finkielkraut är en konsekvent och hård kritiker av extremhögern, men kommer ändå att rösta på Le Pens parti, sade han till Le Point, “om det inte finns något annat val och om (extremvänstern) har en verklig chans att nå makten”.

Ännu mer häpnadsväckande var tillkännagivandet av Serge Klarsfeld, en framstående Förintelsehistoriker och nazistjägare. “Jag skulle inte tveka, jag skulle rösta på Nationell samling”, sade Klarsfeld. Hans liv, förklarade han, “kretsar kring att försvara det judiska minnet, förföljda judar, Israel. Nu står jag inför en extremvänster som är i klorna på (Mélenchons De okuvliga), som stinker av antisemitism och våldsam antisionism, eller Nationell samling, som har utvecklats”. Han beskrev Nationell samling som “pro-judisk”.

”stinker av antisemitism och våldsam antisionism”

“Frankrike och dess politiska klass måste förstå att de håller på att förlora sina judar”, sade Julien Dray, en fransk jude som var med och grundade övervakningsgruppen SOS-Racisme. – Många unga judar och judiska familjer frågar mig hela tiden nu: “Hör vi hemma här? Är det inte dags att resa snabbt nu innan det blir för sent?”, tillade Dray, en före detta talesman för Socialistpartiet.

”håller på att förlora sina judar”

Omkring 50 000 judar har flyttat till Israel sedan 2014, och Jewish Agency räknar med att ytterligare 3 200 kommer att flytta i år. Det är tre gånger så många som 2023.

Le Pen har konsekvent försvarat Israels krig i Gaza

I maj träffade den israeliska ministern Amichai Chikli för första gången officiellt Le Pen. Det avslutade den israeliska regeringens flera decennier långa avståndstagande. Nationella fronten har konsekvent försvarat Israels krig mot Hamas i Gaza, även när vänstern och mitten vänt sig mot Israel. Nationell samlings ordförande Jordan Bardella sade på måndagen att erkännandet av en palestinsk stat skulle vara att “erkänna terrorism”.

Franska judar är politiskt föräldralösa i en sammandrabbning mellan extremhöger och vänster, skriver tidningen Haaretz, som menar att det är ett illavarslande tecken på vad som komma skall.

Antisemitiska incidenter som sträcker sig från förolämpningar till vandalism och fysiska övergrepp ökade med 300 procent under första kvartalet 2024 jämfört med samma period förra året, enligt siffror från premiärminister Gabriel Attal.

En fransk demonstrant, Sidney Azoulay, som själv är jude, beskrev vissa politiska partier som “pyromanen som blev brandman”.

Resultatet:

Nationell samling (högern, Le Pen) 29,2 %

Nya Folkfronten (vänstern, Mélenchon) 28%

Förnyelse (mitten, Macron) 20 %  

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem