Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Finland köper luftförsvarssystem från Israel

Davids Sling-interceptor (foto: IDF)
Finlands meddelande om köp av Davids Sling kom direkt efter att anslutningen till Nato beviljats.

Finlands försvarsministerium meddelade sent på onsdagen att de kommer att köpa David’s Sling missilförsvarssystem från Israel. Beskedet kom dagen efter att Finland antogs i Nato.

Den nyaste NATO-medlemmen tillkännagav planer på att köpa försvarssystemet till ett självkostnadspris för motsvarande drygt 3,3 miljarder kronor, enligt mediauppgifter.  Det finns planer på att eventuellt beställa ytterligare material.

I en separat klausul mellan ländernas försvarsministerium säkerställs tillgängligheten av ”kritiska systemkomponenter i alla säkerhetssituationer”, hette det vidare.

Motiveringen till inköpet var att “David’s Sling-systemet kommer att utöka den operativa räckvidden för Finlands markbaserade luftförsvarskapacitet avsevärt.”

Vårt grannland har sett Israels försvarssystem som avgörande för att tillgodose Finlands försvarsbehov. Särskilt behöver ”den finska försvarsmakten att fånga upp mål på hög höjd”, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

David’s Sling dyr men bra

David’s Sling-systemet är dyrast av de israeliska missilförsvarssystemen. Varje interceptor av Israels David’s Sling-system kostar 10 miljoner kronor, men finska armén anser att kostnaden är irrelevant när hemmafronten ska försvaras.

Iron Dome och Arrow

Israels luftförsvars Iron Dome, som är designad för att skjuta ner kortdistansraketer kostar drygt 1 miljon kronor per avfyrning. Arrow-systemet som fångar upp ballistiska missiler utanför jordens atmosfär är ett tredje försvarssystem som Israel byggt.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem