Israels ambassadör i Ukraina, Joel Lion, tar emot israeliska medborgare vid gränsen till Moldavien. (Foto: Twitter)

Israel hjälpte syrier och libaneser att fly Ukraina

Både syrier och libaneser har fått hjälp av Israel.

Israel har hjälpt invånare i flera arabstater, som Israel inte har några diplomatiska förbindelser med, att ta sig ut ur Ukraina. Det uppger det israeliska utrikesdepartementet.

Omkring 100 israeler, mestadels israeliska araber, som studerar i Charkiv i östra Ukraina nådde gränsen till Moldavien på söndagen efter en 24-timmars bilresa. Gruppen möttes där av den israeliska ambassadören Joel Lion.

Några av eleverna frågade om de kunde ta med sina vänner, som kom från länder som Israel inte har några förbindelser med, bland annat Libanon och Syrien. Även egyptier och palestinier från östra Jerusalem, som har uppehållstillstånd i Israel fick komma med.

– Vi har inga problem med att hjälpa libaneser eller medborgare från andra arabländer. De kan följa med i den israeliska bussen, fick de veta.

De israeliska studenterna flögs till Israel på måndagen.

Det fanns omkring 8 000 israeler i Ukraina när Ryssland anföll landet. Hur många som fortfarande finns i det krigshärjade landet är okänt. Ukraina har också en stor judisk befolkning. Omkring 200 000 ukrainare har rätt till medborgarskap i Israel enligt lagen om återvändande. Flera tusen har redan anmält sitt intresse för att flytta till Israel.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram