Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Man och dotter gripna för finansiering av Hamas – kopplingen till konferensen i Malmö verkar stark

Barn iklädda terrorgruppen Hamas emblem på en stor kongress i Malmö den 27 maj 2023. Hamas mål är att utradera den demokratiska, judiska staten Israel och uppviglar barn att begå terrorattacker mot judar för att bli martyrer. Fotot från EPC:s Facebooksida har förtydligats av MIFF, som visar på barnens Hamasemblem och hur logon ser ut.
Kan det vara ledaren för konferensen i Malmö som nu har gripits för att ha finansierat Hamas?

Förra veckan greps en 55-årig man och hans 25-åriga dotter misstänkta för att ha finansierat Hamas. Nederländska åklagare tror att de arresterade har fört över motsvarande 64 miljoner svenska kronor till organisationer kopplade till terrorgruppen, rapporterar den ledande nederländska nyhetsorganisationen NOS. Häktningen meddelades måndagen den 26 juni och de åtalade sitter fortfarande häktade.

Stora belopp beslagtagna

Nederländsk polis gjorde stora beslag av kontanter när de genomsökte ett bostadshus i Ledschendam i Haag och en affärslokal i Rotterdam. Ett banktillgodohavande motsvarande cirka 8,8 miljoner svenska kronor har också beslagtagits, enligt NOS

“Man tror att den gripne mannen och hans dotter är inblandade i en organisation som finansierar Hamas”, skriver NOS.

MIFF vet inte säkert identiteten på de som gripits i Nederländerna, men det finns en hel del i omnämnandet av NOS som påminner om en gammal bekant – Amin Abu Rashed (alternativ stavning: Rashid). Senast i maj 2023 var Abu Rashed en huvudman bakom en palestinsk konferens i Malmö. Efter att MIFF satt kritiskt ljus på konferensens Hamasagenda valde ett antal svenska riksdagsledamöter att dra sig ur som deltagare.

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj valde att ställa upp, men har sedan dess fått stark kritik för detta.

Den 22 juni påpekade den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp ett antal kopplingar mellan Rashed och Hamas i en artikel i Svenska Dagbladet.  

Senast den 26 juni träffade Judiska Ungdomsförbundet i Sverige och Judiska centralrådet ledningen för Socialdemokraterna för att driva på för en starkare reaktion mot El-Haj.

Vad talar mot Amin Abu Rashed?

Vad MIFF kan pussla ihop från öppna källor är det troligt att det är El-Hajs vän från Malmökonferensen som har gripits i Nederländerna för att ha finansierat en terrororganisation.

  • Abu Rashed firade sin 55-årsdag i oktober 2022.
  • Enligt Rahids Facebook-konto bor han i Haag och Ledschendam är en stadsdel i Haag.
  • Rashed har en dotter, Israa, som firade 25-årsdag i maj 2023.
  • Som sin far, har även Israa offentlig uttryckt att hon är ”stolt över Hamas”.
  • Nederländsk polis nämner en nederländsk organisation som används för att finansiera Hamas. Rashed leder Stichting Israa med kontor i Rotterdam.·        
  • Rashed gör vanligtvis frekventa uppdateringar av sina Facebook och Twitter-profiler, men de är inte uppdaterade efter den 21 juni. Enligt nederländsk polis skedde gripandet den 22 juni.

Barn med Hamaslogga

Efter konferensen i Malmö förra helgen i maj kunde MIFF avslöja att barn uppträdde på scen med Hamas-loggan på bröstet. En liknande konferens hölls i Malmö 2006. Då talade Hamas-ledaren Ismail Haniyeh till deltagarna via videolänk

Inför konferensen 2019 i Danmark påpekade MIFF att den europeiska palestinska konferensen har en Hamas-agenda. Det upprepade den danske politikern Mogens Lykketoft, när han talade på konferensen. Då fick han applåder. Lykketoft fortsatte med att säga att han inte var där för att ge stöd till Hamas. Då fick han inga applåder.

Lykketoft berättade för publiken att det ryktas att han är för Israels förintelse. Då kom nya applåder. När Lykketoft tog avstånd från detta, och betonade att han stödjer Israels rätt att existera, blev det tyst i salen, rapporterade MIFF Danmark.

Uppdatering 28 juni

– Enligt lagen i Nederländerna kan namnen på de som har gripits inte offentliggöras utan att de är övertygade, och då släpps bara förnamnet. Men alla vet vem det är. Det är Amin Abu Rashed och hans dotter Israa, säger en källa i Nederländerna till JNS.

Uppdatering 29 juni 2023 kl 13:04

Sedan MIFF var först ut med nyheten om arresteringen av Jamal El-Hajs vän Amin Abu Rashed, har effekten nått den dagsaktuella debatten. 

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som just nu sommartalar på Almedalen, mottog krav från Liberalerna att Jamal El-Haj måste lämna riksdagen, enligt Expressen. Kopplingen mellan den för terrorfinansiering misstänkte Abu Rashed och El-Haj är för stark.

Andersson vänder i stället kritiken mot “Liberalerna (som) tvättar SD:s byk”. 

Hur Anderssons egen koppling mellan den terrorklassade organisationen Hamas som verkar för att utplåna Israel och Sverigedemokraterna, som är ett av de mest Israelvänliga partierna i Europa, hänger ihop, är oklart. “

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem