Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tyskland kritiserar Israels lagförslag – som de själva har

Tysklands president Frank-Valter Steinmeier. (wikipedia)
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier varnar Israel för en planerad lagreform. Israels regering vill minska Högsta Domstolens roll och att domarna ska tillsättas av politiker, inte av domarna själva. Problemet är att Tysklands egen Högsta domstol tillsätts av politiker.

Väldigt många har synpunkter på den israeliska regeringens förslag till lagreform, men få vet vad den egentligen innebär. Inte heller MIFF vet alla detaljer, men en av nyckelfrågorna är vem som ska tillsätta nya domarna i Högsta domstolen (HD).

Vad handlar lagförslaget om?

Kritiken har mest fokuserat på risken för att Israels HD skulle mista sitt oberoende, om domarna tillsätts av de 120 folkvalda politikerna i Knesset. En av frågorna är därför om det är mer demokratiskt att de 15 domarna i HD tillsätts av domarna själva än av parlamentsledamöterna. En annan fråga är om domarna själva kan ha någon politisk agenda.

Tysklands president kände sig tydligen kallad att uttrycka sin oro över det israeliska parlamentets omröstning om lagförslaget. Vid en ceremoni på palatset i Berlin till minnet av 50-årsdagen av inrättandet av universitetet i Haifa, sa han att det var oroande med det pågående våldet och hatet i Israel.

“Oroad”

Vi är också oroade över den planerade omstruktureringen av reglerna kring lagarna – särskilt eftersom vi tyskar alltid beundrat den starka och levande rättsstaten i Israel. Just för att vi vet hur nödvändig denna starka och levande rättsstat är i regionen”, sa Steinmeier.

Tysklands HD väljs av politiker

Det märkliga är att Tysklands egen Högsta domstol – Bundesverfassungsgericht – väljs av politiker, inte av jurister! Åtta av domarna tillsätts av parlamentet Bundestag och åtta av Bundesrat som består av politiker.

Kasta sten i glashus?

Det är ovanligt att Tysklands president lägger sig i dagspolitiken och kritiserar ett vänskapligt sinnat lands inrikespolitik. Ännu märkligare är att kritisera den israeliska regeringen för att vilja införa ett system som mer liknar Tysklands eget. Även USA:s HD-domare utses av det parti som har majoriteten i senaten.

Svenska HD tillsätts av politiker

I Sverige tillsätts HD:s domare av regeringen, men Tysklands president är inte oroad över detta. Inte heller över att regeringen i nästan hälften av fallen struntar i Lagrådets synpunkter på regeringens planer. I förra veckan beslutade svenska regeringen att danstillstånden tas bort, trots att Lagrådet ansåg att beredningen var ofullständigt. Men Steinmeier är inte orolig för att Sverige håller på att bli en auktoritär regim.

De som utifrån kritiserar Israel för att göra något de själva gör, bör ifrågasättas. Vad är deras underliggande motiv till en osaklig och okunnig argumentation?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem