Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Blinken uppmanar Abbas att slutföra utredningen av dödad journalist

USA:s utrikesminister Antony Blinken (Foto: US Department of State)
Telefonsamtalet mellan USA:s utrikesminister och den palestinske ledaren skedde under ökande palestinsk frustration med Washington. USA:s biträdande utrikesminister träffade den besökande israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren.

USA:s utrikesminister Antony Blinken höll ett telefonsamtal med den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas och uppmanade palestinierna att slutföra sin utredning av Al Jazeeras palestinsk-amerikanska journalist Shireen Abu Aklehs död, enligt Times of Israel.

USA pressar Ramallah att dela bevisen

Blinkens samtal med Abbas kom i ett läge när frustrationen ökar i Ramallah över Bidens vägran att intensifiera de diplomatiska initiativen i Mellanöstern och att inte genomföra löften om att dra tillbaka åtgärder som vidtagits av tidigare president Donald Trump.Vid samtalet med Abbas “underströk Blinken vikten av att avsluta utredningarna” av Abu Aklehs död.

PA avslutade sin utredning förra veckan och tillkännagav att reportern var avsiktligt skjuten av israelisk militär. Israel utreder fortfarande skjutningen, men säger att det är osannolikt att nå en definitiv slutsats utan tillgång till den dödliga kulan och hjälmen, som PA vägrar att lämna över.

Blinken sa även på fredagen till Israels utrikesminister Yair Lapid att USA förväntar sig att Israel snabbt ska avsluta sin utredning och att USA vill ha full klarläggning av ansvaret för dödsskjutningen.

Försämrade relationer PA – Israel

PA:s förbindelser med Israel – som såg tecken på förbättringar med den nya regeringen i juni förra året – har sakta försämras. Detta beror på sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis på Tempelberget, över 20 terrordödade israeler som lett till ingripanden i Judéen och Samarien (Västbanken) och Jerusalems flaggmarsch.

Vem sköt Abu Akleh?

Dödandet av Abu Akleh skedde under en mycket intensiv skottlossning från palestinska terrorister i Jenin, mot de israeliska soldater som genomförde en räd, för att fängsla misstänkta Hamasmedlemmar. Antalet avlossade skott i staden var enligt uppgifter enormt.

I ett försök att mildra frustrationen, berättade två amerikanska och palestinska tjänstemän förra veckan att Biden-administrationen bestämt sig för en rad steg för att stärka sina diplomatiska förbindelser med palestinierna i stället för att återöppna USA:s konsulat i Jerusalem, vilket Israel motsatt sig.

Hady Amr får rollen som särskilt sändebud till palestinierna. Amr kommer att stanna kvar i Washington men kommer att arbeta nära Palestinian Affairs Unit (PAU), som är en filial inom USA:s ambassad till Israel och är inrymd i den gamla Jerusalems konsulatbyggnad.

Striden om konsulatet i Jerusalem

Under en pressträff på tisdagen, insisterade talesmannen för utrikesdepartementet, Ned Price, på att USA fortfarande är fast beslutna att återöppna konsulatet – ett uttalande som Biden-tjänstemän har gjort i över ett år.

För att återställa det israelisk-palestinska lugnet träffade USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman samtidigt den besökande israeliska nationella säkerhetsrådgivaren Eyal Hulata.  

I sitt möte med Hulata, betonade Sherman behovet av att avancera mot en verklighet där både israeler och palestinier kan åtnjuta lika mått av säkerhet, frihet och välstånd, sade utrikesdepartementet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem