Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Resultatet av Bidens resa till Israel

President Joe Biden i historisk første intervju til utenlandsk medie, den israelske nyhetskanalen N-12, med den israelske journalisten Yonit Levi. (Skjermdump fra N-12): https://www.mako.co.il/news-politics/2022_q3/Article-1c38cb84aa8f181027.htm??utm_source=Twitter&utm_medium=NewsChannelPost&partne=rNewsChannelTwitter)
När nu USA:s president Joe Biden avslutat sin resa till Israel och angränsande områden, ställer sig många frågan vad det hela egentligen resulterade i.

+Inga atomvapen i Iran

President Biden förpliktigade sig till att se till att Iran aldrig får kärnvapen.

-Återgå till kärnavtalet

Israels regering har starkt kritiserat USA:s vilja att återgå till kärnavtalet JCPOA, som enligt Israel, inte är någon verklig säkerhet mot att Iran utvecklar kärnvapen och använder dem mot landet.

På frågan om varför USA vill ha ett avtal svarade Biden ”För att det enda som är värre än ett nuvarande Iran, är ett Iran med atomvapen. Om vi kan återvända till avtalet och ”hålla dem i kort koppel” …

+Öppnade flygtrafik över Saudiarabien

Strax före mötet mellan USA:s och Saudiarabiens ledare annonserade kungadömet beslutet att öppna sitt luftrum för alla civila flygningar. Detta möjliggör mycket kortare och billigare flygresor mellan Israel och till exempel Kina och Biden flög mellan Tel Aviv och Riyadh.

-Ingen koppling flyg – normalisering

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan sa efteråt att Riyadhs beslut att öppna sitt luftrum för överflygning med alla civila flyg har “inget att göra med diplomatiska förbindelser med Israel” och att det “inte på något sätt var början till några ytterligare steg” mot normalisering.

-Ingen flygförsvarsallians med Israel

Bidens försök till början av en flygförsvarsallians med Israel, dementerades av Riyadh.

+Inget stöd för palestinskt östra Jerusalem

Trots palestinsk begäran om mer stöd från USA, kom inget erkännande av en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

-Inget stöd för israeliskt östra Jerusalem

Genom att vägra använda israelisk flagga på bilkortegen till UNRWA-sjukhuset i östra Jerusalem, och vägra låta israeler följa med in till sjukhuset, markerade Biden sitt avståndstagande till Israels annektering och den odelade huvudstaden.

-Biden stödde gränser ”före 1967”

USA:s president lovade stöda en tvåstatslösning baserad på linjerna före 1967 med ömsesidiga markbyten och talade om en “framtida palestinsk stat” med kontinuerligt territorium. Detta i skarp kontrast till förre presidenten Donald Trump, som inte ens nämnde ”två-statslösning”. Biden är den enda av USA:s presidenter som sedan Osloprocessen inte har försökt bidra till fredsförhandlingar. ”Tiden är inte mogen”, sa han.

-Israel hjälper Saudiarabien få öar

Tiransundet är Israels enda vattenpassage söderut, utan att behöva passera genom Suezkanalen. Öarna ligger mycket strategiskt. Den egyptiska sjöblockaden 1967 var en krigsförklaring mot Israel, som ledde till sexdagarskriget.
I fredsavtalet 1979 gick Egypten med på att demilitarisera öarna och tillåta en USA-ledd styrka för att patrullera dem. 2017 ratificierade Egypten att överlämna Tiran och Sanafir till Saudiarabien, men överföringen krävde därför israeliskt godkännande. Detta har nu Israel godkänt, men fick ingen diplomatisk förbättring i utbyte av Saudiarabien.

-Gränsövergång öppnas hela dygnet

Gränsövergången till Jordanien (Allenby Bridge), som palestinierna använder, öppnas nu hela dygnet. Ledde direkt till kritik från PA, då ökningen av trafiken orsakade köer.

-Nya raket- och terrorattacker

Några timmar efter att Biden lämnat Israel och annonserat framgångar i relationen mellan Israel och Saudiarabien, attackerade Hamas med fyra raketer. Svaret blev motattack som slog ut underjordisk vapenfabrik. Ett nytt terrormord skedde idag, då en 29-årig polis kördes ihjäl av en palestinsk terrorist från Ramallah. Ynglingen har gripits. Den dödade polisen efterlämnar sig fru och två barn.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem