Indonesien är det fjärde folkrikaste landet i världen, det land i världen som har flest muslimer och världens tredje största demokrati efter Indien och USA. Det är också ett land som Israel inte har några diplomatiska förbindelser med. Det kan snart komma att ändras.
Enligt den stora israeliska tidningen Yedioth Ahronoth har Indonesien gått med på att inleda en process för att normalisera relationerna med Israel. Förhandlingar om en normalisering av relationerna mellan de två länderna har enligt uppgift pågått i tre månader.
Anmärkningsvärd uppgift
Att ett så stort muslimskt land skulle normalisera relationerna med Israel, i en tid då anti-israeliska stämningar i många muslimska länder är mycket höga på grund av kriget i Gaza, kan sägas vara ganska anmärkningsvärt.
Israel kommer inte längre att blockera Indonesien från att gå med i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), som består av världens 38 ledande ekonomier, om länderna upprättar diplomatiska förbindelser, enligt tidningen.
OECD har också deltagit i samtalen mellan Israel och Indonesien.
Första indonesiska flygplanet över Israel
Tisdagen den 9 april deltog ett indonesiskt plan i en luftlandsättning med hjälp över Gaza. Det ska ha varit första gången ett indonesiskt flygplan flugit genom israeliskt luftrum, vilket tolkas som en del av den pågående normaliseringsprocessen.
Abrahamavtalen från 2020, där Israel normaliserade relationerna med fyra arabländer, har banat väg för fler arabiska och muslimska länder att normalisera relationerna med den judiska staten. Före detta avtal hade Israel bara fredsavtal med Egypten (från 1979) och Jordanien (från 1994).
Israel har också under en tid fört samtal om att normalisera relationerna med Saudiarabien, men dessa samtal har lagts på is till följd av kriget som uppstod i kölvattnet av Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Förhandlingar med andra arabiska och muslimska länder uppges också ha pågått.