Teknikindustrin är en av de viktigaste branscherna i Israel. De flesta av dem ligger i Tel Aviv. (Foto: Flash90)

Hälften av de israeliska aktierna på Wall Street faller med över 50 %

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Aktiemarknaden beter sig som om pandemin redan är över, mitt under den största covidvågen.

Under de senaste månaderna har Wall Street-investerare nu mist aptiten på teknikaktier, som steg i början av covidpandemin. Nasdaq-index har fallit 9,7 % från sin topp, men enligt chefsanalytikern Sergei Vastchenok på israeliska Oppenheimer har hälften av de 100 israeliska bolagen som handlas på Wall Street fallit mer än 50 % från sin topp. Endast 20 % har haft ensiffriga fall, rapporterar israelisk media.

Den scenförändring som nu skett säger Vastchenok ”började med kommentarer från (USA:s) Fed-ordförande Jerome Powell om planer på att höja räntan.” Flera företag har ”upplevt en avmattning och de som inte har upplevt en avmattning har fallit — processen är generell.”

Förväntar snabb återhämtning

En parallell process som Vastchenok identifierar är investerarnas förväntningar på en snabbare återhämtning av ekonomin från covid-krisen. “Trots vågen av fall i Israel och runt om i världen beter sig marknaden som om covid redan är över i alla investeringsalternativ.””Folk tror att det inte kommer att bli en lockdown och har lärt sig att leva med covid. Även om fallen idag är mindre dödliga än i tidigare vågor, är ökningen av dödsfall begränsad, vaccinationerna fungerar, så det finns ingen makroekonomisk påverkan. Vi ser accelererad tillväxt och inflation och investerare söker alternativ i den gamla ekonomin, som säkert har legat under radarn under de senaste två åren under covid men även innan dess.”

Aktier identifierade med covid faller

Vastchenok sa att den makroekonomiska förbättringen kommer att påverka och gynna värdeföretag i områden som energi, bank och vissa konsumentindustrier. “Under covid var det tvärtom. Det var stark negativ tillväxt och investerare valde alternativ med ‘COVID-immunitet’ som hade lyckats växa under svåra makroekonomiska förhållanden. Det fanns förstås företag som gynnades direkt av situationen som Zoom och Moderna. Aktier som identifierats med covid faller nu starkast.”

Bland sådana israeliska aktier finns Wix, Fiverr och LivePerson. ”De fortsätter att växa, men investerarna är inte intresserade. Tillväxtsiffrorna toppade under andra kvartalet 2021 och sedan dess har de flesta företag haft en avmattning i tillväxttakten. Andra kvartalet 2020 var lågpunkten för covid och sedan började ett massivt köp av lösningar för mjukvara, moln, video, cybersäkerhet och liknande.”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram