Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Rekordstor vapenförsäljning för tredje året i rad

Det israeliska missilförsvaret Arrow utplacerat. (Foto: Försvarsdepartementet)
Raketförsvaret står ensamt för en tredjedel av den totala försäljningen.

Den årliga israeliska vapenförsäljningen nådde ett nytt rekord 2023, för tredje året i rad. Israeliska vapen säljs nu för nästan dubbelt så mycket som de gjorde för bara fem år sedan, enligt siffror från det israeliska försvarsdepartementet.

Förra året såldes israeliska vapen för motsvarande 140 miljarder kronor, en ökning med fem miljarder kronor från året innan. Under åren mellan 2018 och 2020 uppgick den israeliska vapenförsäljningen till cirka 80 till 90 miljarder kronor årligen.

Efter Hamas stora attack mot Israel den 7 oktober började försvarsdepartementet arbeta i “nödläge”, vilket innebar att försvarsföretag beordrades att producera vapen till den israeliska försvarsmakten dygnet runt, utöver tidigare beställningar från utländska kunder.

Luftvärnssystem stod för den största delen av vapenexporten med hela 36 procent av försäljningen, en ökning från 19 procent 2022. Det beror främst på att Tyskland har köpt luftvärnssystemet Arrow 3 för 45 miljarder kronor.

Och försäljningen av missilförsvaret förväntas accelerera under de kommande åren. Många länder har uttryckt sitt intresse för att köpa det avancerade missilförsvaret, efter att man var mycket involverad i att stoppa den iranska attacken mot Israel tidigare i år.

Exporten av radar och system för elektronisk krigföring stod för 11 procent av vapenförsäljningen, medan avfyrningsvapen stod för ytterligare 11 procent av försäljningen.

Även om Israel är känt för cyberunderrättelser, stod denna teknik endast för cirka 4 % av den totala försäljningen 2023.

Obemannade luftfartyg och drönare, bemannade farkoster, avionik, observationssystem, kommunikationssystem, fordon, maritima system, ammunition och olika tjänster stod för resten av försäljningen.

Länder i Asien och Stillahavsområdet var de största köparna av israeliska försvarsprodukter och stod för 48 % av den totala försäljningen, medan Europa stod för 35 % av försäljningen. Nordamerika (9 %), Latinamerika (3 %) och Afrika (1 %) stod för resten.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem