Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Chefen för IDF:s underrättelsetjänst avgår som ett resultat av misstagen runt den 7 oktober

Aharon Haliva, chef för IDF:s militära underrättelsetjänst, avgår. (Foto: Flash90)
Är den förste högt uppsatta officeren som avgår efter massakern.

Chefen för den israeliska försvarsmaktens (IDF) underrättelsetjänst avgår som ett resultat av misstag som begicks före Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. IDF tillkännager att generalmajor Aharon Haliva kommer att avgå så snart en ersättare är på plats.

– Underrättelsetjänsten fullgjorde inte sitt uppdrag under mitt befäl. Den svarta dagen har jag burit med mig sedan dess, varenda dag och natt. Jag kommer alltid att bära med mig den fruktansvärda smärtan från attacken, säger Haliva.

Den avgående militärledaren säger att han stöder skapandet av en undersökningskommission för att avslöja vad som ledde till att det gick så fel.

“Allt jag har gjort i min tjänst i IDF har varit för Israels medborgare och för staten Israel”, sade generalmajoren, som har tjänstgjort i 38 år.

IDF-chefen Herzi Halevi har varit inblandad i beslutet, som slutligen godkändes av Israels försvarsminister Yoav Gallant.

Haliva är den första högt uppsatta officeren som avgår i kölvattnet av massakern den 7 oktober, men generalmajoren lär inte bli den sista. Flera högt uppsatta officerare har erkänt att de var ansvariga för att attacken inte kunde avvärjas.

Både IDF-chefen Halevi och chefen för Israels säkerhetstjänst Shin Bet har erkänt personligt ansvar. Det förväntas att fler officerare kommer att säga upp sig från sina tjänster så snart säkerhetsläget i landet har stabiliserats.

3 000 Hamasterrorister stormade in i Israel tidigt på morgonen den 7 oktober och utförde en massaker med ofattbar brutalitet. Familjer med små barn massakrerades, kvinnor våldtogs och hela samhällen utplånades. 1200 människor dödades, de allra flesta civila, och 253 togs som gisslan.

Det finns fortfarande över 130 gisslan kvar inne på Gazaremsan, men det är osäkert hur många av gisslan som fortfarande är vid liv. Både israeliska och amerikanska medier har rapporterat att de flesta i gisslan redan kan vara döda.

Israelska soldater hämtar dödade från Kfar Aza nära Gaza-remsan 10 oktober 2023. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem