Search
Fadi Abu Shkhaydam, Hamasterrorist. (Foto twitter.com/AAhronheim)

En död, fyra skadade i terroristattack i Jerusalems Gamla stad

En man dödades och fyra skadades i en skjutningsattack i Jerusalems Gamla stad på söndagsmorgonen utförd av Hamas-medlemmen Fadi Abu Shkhaydam. 

Räddningstjänsten Magen David Adom sa att två av de skadade var civila och två var gränspoliser. En man fördes i kritiskt tillstånd till Hadassah- sjukhuset med huvudskador och dödförklarades senare. En annan civil fick måttliga till svåra skador och gränspoliserna lättare skador.

26-årige Eliyahu David Kay mördades i dagens terrorangrepp. Han immigrerade till Israel från Sydafrika och arbetade som guide vid Västra muren. (Foto facebook)

Två kvinnliga poliser rusade till en av ingångarna till Tempelberget och öppnade eld mot angriparen vid foten av den arabiska marknaden som går ner till Västra muren. Attacken, som ägde rum vid Kedjeporten i Gamla stan, var den andra på mindre än en vecka.

“Det var en mycket snabb insats från våra styrkor, de två poliserna som var på plats och som mycket snabbt neutraliserade terroristen. Detta är dock den andra terrorattacken i Jerusalem på kort tid”, sa premiärminister Naftali Bennett.

Ministern för allmänhetens säkerhet Omer Bar-Lev och polischefen Kobi Shabtai sa att säkerhetsstyrkorna nu måste öka sin vakenhet för att stoppa ytterligare attacker.Bar-Lev sa att angriparen “rörde sig genom gränderna och sköt en hel del. Lyckligtvis var gränden mestadels tom för annars – gud förbjude – skulle det ha varit fler offer. Hela incidenten varade i 32 eller 36 sekunder. De kvinnliga polisernas agerande var operativt på högsta möjliga nivå.”

Omer Bar-Lev (Foto: wikimedia commons)

Terroristen identifierades som den 42-årige palestiniern Fadi Abu Shkhaydam. Han var medlem av  terrororganisationen Hamas och bodde i Jerusalem.

Sveriges utrikesminister fördömer attacken

Ann Linde fördömde idag den dödliga terroristattacken på Twitter:

Fördömer starkt Hamas terrorattack i #Jerusalem idag, dödade en israel och skadade flera. Vår djupaste sympati med offer och familjer.”

Minister för diasporafrågor, Nachman Shai, talade på regeringens vägnar och berömde Kay för hans stora hängivenhet för landet och det judiska folket. “Elis berättelse är historien om Israel när den är som bäst. Att älska landet, att komma till det, att ge allt för det…vi kommer att fortsätta bygga ett speciellt, välmående, framgångsrikt och säkert land här.”

Nachman Shai, israelisk journalist, författare och minister. (Foto miff.se)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram