Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Explosiv ökning av stenterror mot israeler i Samarien – 3-årig israelisk flicka skadad

Idag träffades en 3-årig israelisk flicka i ansiktet och ena handen av stenar när palestinska terrorister attackerade en israelisk bil och en buss nära Huwara i Judéen och Samarien (Västbanken). Bilden visar en israelisk bil skadad av stenkastning och molotovcocktails på en väg mellan Homesh och Shavei Shomron i Samaria. Mirakulöst nog skadades spädbarnet i bilen endast lindrigt i ansiktet av glassplitter. Shavei Shomron, 1 oktober 2023. (Foto: TPS)
Palestinska terrorister ser israeliska bilar och bussar som lätta terrormål.

En 3-årig israelisk flicka träffades idag av sten som kastats av palestinska terrorister när de attackerade en israelisk bil och buss nära Huwara i Judéen och Samarien (Västbanken). 

Den lilla flickan träffades av stenar i ansiktet och på handen och fick behandlas av israeliska soldater på plats, skriver i24NEWS

Huwara har länge varit ett farligt område för israeler att resa – flera terrorattacker i området har kostat israeler livet.

Stenterrorn mot israeler har exploderat

Väg 55 är en av de mest trafikerade vägarna i Judéen och Samarien. Här har stenkastningen mot israeliska pendlare stigit till en aldrig tidigare skådad nivå. 

Väg 55 har blivit huvudmålet för de palestinska terroristerna, som träffar både privata fordon och pendelbussar. 

Rafael Cohen-Yigudaiev, som är busschaufför på sträckan mellan Kedumim och Kfar Saba, berättade för tidningen Israel Hayom om en skrämmande händelse, där en stor sten kastades mot hans buss och var nära att träffa hans fru, skriver Jewish News Syndicate (JNS).

Väjde i sista sekund

– Om jag inte hade väjt i sista stund hade stenen träffat vindrutan och kanske skadat eller till och med dödat henne. Det krossade glaset nådde in till baksätena. Vi är traumatiserade. Jag uppmanar folk att inte sitta nära vissa fönster på bussen. Det är bara en tidsfråga innan någon skadas av stenkastning, säger Cohen-Yigudaiev. 

Den explosiva ökningen av stenterror har skett för att palestinska terrorister ser bussarna som attraktiva mål och de använder tunga stenar när de attackerar de israeliska fordonen.

Stenterrorism mot bilar

Det senaste året har 24 bussar, som drivs av kollektivtrafikföretaget Tnufa som trafikerar linjer i Jerusalem och Samaria, attackerats. Många av dem har blivit så skadade att de måste tas ur drift. Fram till början av september har fyra förare skadats av stenterror och blivit sjukskrivna.

Hannanal Dorani, som är borgmästare i Kedumim, säger: – Rutten har blivit terroristernas mål. Det går knappt en dag utan att en bil eller buss attackeras. Lyckligtvis resulterar de flesta attacker bara i materiella skador.

Dorani betonar också att större korsningar på väg 55 utgör en säkerhetsrisk eftersom de är byggda på ett sätt som tvingar fordon att sakta ner, vilket gör dem till lätta mål för terrorister.

Terrorn har fått flera israeler att ta saken i egna händer

Aviad Gadot, som bor i Kedumim och står bakom organisationen Torat Lechima, som stödjer skapandet av en civil patrullenhet, menar att säkerhetsstyrkornas regler för att ingripa hindrar dem att hantera situationen effektivt. 

– När judar är i fara måste Israels försvarsstyrkor (IDF) vara där. 

Samtidigt är Dorani emot de civila patrullerna: – Det vore fel att sätta upp en privat milis. Vi får inte ta saken i egna händer. IDF är starkt och vet hur man ska hantera sånt här, men vi måste sätta gemensam press på myndigheterna att agera korrekt på vad som händer här.

IDF ogillar civila initiativ

– Det civila initiativet är inte samordnat med IDF. IDF verkar för att stoppa stenterrorn på olika sätt – både synliga och osynliga. IDF har gripit flera terrormisstänkta de senaste månaderna, säger IDF i ett uttalande.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!