Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Stenkastningen mot judar vid Tempelberget fortsätter

Palestinska stenkastare på Tempelberget 22 april 2022/Flash90
På fredagsmorgonen skedde nya sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis vid Tempelberget i Jerusalem. Den senaste veckan har det varit flera våldsamheter i Jerusalem utförda av palestinska stenkastare som israelisk polis svarat på, i samband med den muslimska högtidsmånaden ramadan.

Enligt polisen deltog hundratals palestinier i upploppen under den muslimska bönen tidigt på morgonen, bland annat genom att kasta sten och avfyra fyrverkerier mot polisen. Några av dem som deltog i upploppen var maskerade och hade Hamas-flaggor. Terrororganisationen hade uppmanat palestinier att “mobilisera” i samband med fredagsbönen.

Stenar mot bedjande judar

Trots stenkastningen ska polisen ha väntat till efter bönen med att bryta in. När polisen skulle gripa stenkastarna intensifierades sammandrabbningarna. Stenar kastades också från Tempelberget och ner mot Västra muren, där judar samlats för bön. 

“Polisstyrkorna var tvungna att använda nödvändiga medel för att skingra upploppen och trycka tillbaka folkhopen”, sa polisen i ett uttalande på fredagsmorgonen. 

Enligt den palestinska Röda halvmånen skadades minst 31 palestinier i upploppen. 14 av dem behövde sjukhusvård. En polis fick en sten kastad i ansiktet och fördes till sjukhus för vård.

Polisen försvarar religionsfriheten

Polisen säger att de kommer att fortsätta att agera mot rebeller och lagöverträdare, för att försvara religiös bön i Jerusalem.

 

Tempelberget, platsen för de tidigare judiska templen, är den heligaste platsen i judendomen. Ändå har judar liten tillgång till området och det är förbjudet för judar att be där. Här finns också Al-Aqsa-moskén, som anses vara den tredje heligaste platsen i islam. Därför råder ofta oro i området.

Tempelberget utnyttjas för krigshets

Även om de flesta som besöker moskén och Tempelberget beter sig lugnt, utnyttjar grupper som Hamas den spända situationen för att skapa uppror och upplopp. På sociala medier har de särskilt hetsat unga palestinier till upplopp. Många muslimska tillbedjare försökte stoppa de unga stenkastarna på fredagen, men utan framgång.

Det finns en rädsla för att oroligheterna på Tempelberget ska sprida sig utanför Jerusalem. Bland annat har det skett flera raketattacker från Gazaremsan, senast idag. Därför har gränsövergången för arbetare fått stängas. Det har också varit oroligheter på Västbanken.

Likheter med svenska stenkastare?

Det finns skillnader mellan stenkastande muslimer i Sverige och i Israel. Angreppen riktas till exempel inte mot kristna bedjande och platserna är inte heliga. Likheter är att det finns muslimer som upplever sig så kränkta att de tar till dödligt våld genom att kasta stora stenar mot huvudet på polisen och skjuter fyrverkeripjäser mot dem. En annan likhet är att den aggressivitet och det hat som polisen vittnar om i båda länderna och att man tar med barn i striderna. En skillnad är att svensk polis retirerat och inte försvarat sig eller området på grund av polisledningens beslut.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem