“Ingen plats på Gazaremsan är säker”, har det ekat av svenska medier efter den 7 oktober.
Den israeliska försvarsmakten å sin sida har dock gjort stora ansträngningar för att uppfylla kraven i den internationella krigsrätten för att skilja på stridande och civila och för att få ut civila från områden där det finns störst risk att drabbas. Miljontals varningar har skickats, både som flygblad och som sms och ljudmeddelanden till mobiltelefoner.
Under veckorna före markinvasionen skickade Israel tydliga budskap till civilbefolkningen i norra Gazaremsan: Flytta söderut. En del lyssnade på IDF, men speciellt i vissa distrikt i norr verkar det som om civilbefolkningen antingen hindrades av Hamas från att evakuera och/eller vägrade lämna områdena själva i ideologiskt stöd till Hamas.
Först efter att Israel effektivt hade delat Gaza i två delar och etablerat övergripande kontroll i norr blev strömmen av civila på väg söderut verkligt stor. Detta stärker Israels påstående om att Hamas vägrade att evakuera civilbefolkningen.
En FN-talsperson hävdade senaste den 5 december att ”det inte finns något tryggt ställe att resa till”. Det är naturligtvis teoretiskt sant att det inte finns någon säker plats i en krigszon. Hamas raketer har en notoriskt hög felfrekvens, och många av dem slår ner och orsakar stora förluster bland civila på Gazaremsan. Dessutom kan israeliska militära operationer, som initialt syftar till att rikta in sig på terroristerna i Hamas och Islamiska Jihad, också visa sig vara felaktiga. Raketer och bomber kan träffa oplanerade områden, oavsett om det beror på tekniska eller mänskliga fel. Hamas har också skjutit raketer från den säkra zonen på 20 kvadratkilometer.
Men det är inte svårt att hitta fakta som visar att de palestinska civilas lidande skulle ha varit betydligt mindre om de hade lyssnat på IDF. Enligt en skadeanalys baserad på satellitdata är nivån av förstörelse av byggnader på norra Gazaremsan fyra gånger högre än i Deir Al-Balah (centralt på Gazaremsan) och Khan Younis. Förstörelsen på norra Gazaremsan är mer än sex gånger större än i Rafah längst i söder. (Dessa siffror uppdaterades den 22 november.)
De senaste dagarna har IDF börjat utföra betydande operationer på marken även på södra Gazaremsan. Den 4 december bad IDF invånarna i Khan Younis-området att evakuera längre söderut till områden i Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur och Tal Al-Sultan. Även denna gång kommer civilbefolkningen att vara relativt mycket säkrare om de lyssnar till IDF:s råd, och inte finner sig i att hållas som gisslan och mänskliga sköldar för de islamistiska terroristerna.
Den som kollar flygbilder över Gazaremsan, till exempel med Google Maps, kommer att se att det finns stora öppna ytor. Här är en karta som visar befolkningstätheten, hämtad från en FN-rapport publicerad 2014.