Palestinier evakuerar Gaza City och beger sig söderut efter uppmaningar från den israeliska försvarsstyrkan att evakuera. (Foto: Flash90)

50 000 palestinier evakuerades söderut idag

Efter att IDF fick kontroll över evakueringsvägen har det skett en kraftig ökning av antalet evakuerade.

Efter att IDF fick kontroll över evakueringsvägen har det skett en kraftig ökning av antalet evakuerade. 

Omkring 50 000 palestinier evakuerade den norra delen av Gaza på onsdagen, när Israel öppnade upp en flera timmar lång humanitär korridor.

Flygblad har tidigare släppts med en uppmaning om evakuering, där det stod vilken utrymningsväg som kunde användas. 

Som jämförelse evakuerade endast 2 000 söderut på söndagen, då delar av flyktvägen fortfarande kontrollerades av Hamas. Terrorgruppen har tidigare hindrat civila från att fly söderut, så att de ska stanna kvar i norr och användas som mänskliga sköldar. På tisdagen evakuerades 15 000 civila.

Talespersonen för den israeliska försvarsstyrkan, Daniel Hagari, menar att siffran visar att Hamas är på väg att tappa kontrollen över Gazaremsan. 

– I dag såg vi 50 000 evakuera söderut. De inser att Hamas har tappat kontrollen, säger talespersonen för den israeliska försvarsstyrkan. 

Han upprepar vad den politiska ledningen har sagt, att det inte är aktuellt med någon vapenvila förrän de 240 i gisslan är frigivna. Men han säger att det kommer att finnas humanitära pauser för civila att evakuera.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram